Mogu li "zeleni" da privuku nove glasače sa temom korupcije? 1Foto: Screenshot

Promena tematike protesta koalicije oko Ne davimo Beograd, Nebojše Zelenovića i Aleksandra Jovanovića Ćute – sa ekoloških pitanja na probleme korupcije i kriminala, omogućava ovim organizacijama veću vidljivost jer pogađa „prava“ pitanja koja brinu sve građane, ocenjuju sagovornici portala Danasa. 

Ali dok neki smatraju da zeleno-levom bloku to može da donese nove glasače, drugi ukazuju da nosi i rizik da se utope među ostalim strankama ukoliko ne dokažu da mogu da menjaju stvari kakva je korupcija.

Organizacije oko zeleno-levog bloka, odnosno koalicije koju čine Ne davimo Beograd, platforma Akcija koju predvodi Nebojša Zelenović i aktivisti oko Aleksandra Jovanovića Ćute, održale su danas protest ispred Republičkog javnog tužilaštva pod parolom „protiv državnog kriminala“. Na ovom protestu oni su govorili o problemima kriminala i korupcije i nekim od najvećih afera iz ove oblasti, što se može tumačiti kao „pomeranje“ ili „širenje“ fokusa sa ekoloških pitanja koje su bile povod za ranije proteste oko kojih su se ove organizacije okupile i po kojima su postali prepoznatljivi.

Komentarišući današnji skup za portal Danasa, politikolog Mladen Mrdalj zaključuje da ovakvo „pomeranje“ teme protesta može da donese nove glasače zeleno-levom bloku.

–  To može da donese nove birače, jer Ćuta i zeleni donose kredibilitet iskrenih boraca, a otklon NDBG od ostale opozicije im daje dodatni kredibilitet među postojećim biračima. Iako sam ja lično sumnjičio Ne davimo Beograd da će ući u koaliciju sa Đilasom, izgleda da su oni uvereni da sa zelenima i Zelenovićem mogu preko cenzusa od 3 odsto – navodi Mrdalj.

On ističe da bi sa druge strane, u slučaju da su napravili dogovor sa strankama oko Đilasove SSP, aktivisti Ne davimo Beograd imali veći skup podrške protiv progona Dobrice Veselinovića jer bi im se priključile i druge organizacije. Ipak, on smatra da sve stranke trenutno gledaju šta je u najboljem interesu za njihov rejting na izborima.

– Žao mi je što moram da prepoznam da je i NDBG krenuo za partokratskim interesima, ali ih je teško kriviti za to kad su i svi ostali u opoziciji motivisani istim – setimo se samo rafalne paljbe iz Narodne stranke bukvalno po svima, ističe Mrdalj.

Istraživač javnog mnjenja i direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za portal Danasa da se iz ovog protesta vidi promena fokusa tema koje adresira blok oko NDBG, Zelenovića i Ćute, te da su i ekologija i tema korupcije „sigurne“ i prave teme koje pogađaju sve građane.

– Prvo su imali jednu temu koja je pitka za širi broj ljudi, a to je ekologija. Ne možemo reći da je to tema koja posebno gađa određenu ciljnu grupu, u smislu da li su za Evropu ili protiv i kakve stavove imaju po pitanju Zapada, Istoka, Kosova, već je to jednostavno bila tema koja je potrebna i retko ko je protiv toga. Očigledno je da je ovoj političkoj grupaciji trebalo da malo pomere fokus i uozbilje priču – da ne budu prepoznatljivi samo po tome što se bore za ekologiju jer teško da tako mogu da ostvare veći rezultat. Sada su izabrali jednu temu koja je rak-rana našeg društva decenijama unazad i koja je, kako se pokazalo i kroz mnoga istraživanja koja smo mi radili, nešto što građane muči. Time idu na sigurnu, utabanu varijantu odnosno na teme koje imaju sličnost, u smislu da retko ko normalan može da bude protiv toga. Sa te strane, oni to dosta dobro rade – navodi Pejić.

Ipak, on ukazuje da postoji rizik da se ovakvim prelaskom sa „zelenih“ tema, NDBG, Jovanović i Zelenović, utope u političko „sivilo“.

– Činjenica je da su oni do sad bili prepoznati upravo kao borci za ekologiju i u tom smislu su imali simpatije ljudi. Nije lako menjati prepoznatljivost iz meseca u mesec jer to nosi rizik da se utope u političko sivilo i deluju poput drugih stranaka. Tema je prava, tu nema dileme ali videćemo koliko će biti istrajni, i koliko su oni u stanju da ubede građane da mogu da isprave decenijske probleme poput korupcije – navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari