Prema najavama, šefovi diplomatija Evropske unije pozvaće na brzo formiranje srpske vlade opredeljene za uključivanje u Evropu i spremne da brzo otkloni „hašku prepreku“ i time omogući obnavljanje pregovora o pridruživanju sa EU. Takođe, evropski ministri će „primiti na znanje“ da izborni rezultati „ukazuju da su jasnu većinu dobile reformske stranke“, javila je Beta pozivajući se na neimenovane izvore EU u Briselu.

Prema najavama, šefovi diplomatija Evropske unije pozvaće na brzo formiranje srpske vlade opredeljene za uključivanje u Evropu i spremne da brzo otkloni „hašku prepreku“ i time omogući obnavljanje pregovora o pridruživanju sa EU. Takođe, evropski ministri će „primiti na znanje“ da izborni rezultati „ukazuju da su jasnu većinu dobile reformske stranke“, javila je Beta pozivajući se na neimenovane izvore EU u Briselu. U zaključcima koji su pripremili ambasador za evropske ministre o parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Srbiji navodi se na osnovu prvih rezultata da su „mirni i uredni i uveliko u skladu s međunarodnim standardima“.

POLT: Izbori slobodni i pošteni

Preliminarne ocene pokazuju da su izbori održani u nedelju bili slobodni i pošteni. Većina građana Srbije svojim glasovima podržala je sigurnu i prosperitetnu budućnost u evroatlantskoj zajednici, ocenio je Majkl Polt, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Uz napomenu da je „sada na izabranim liderima da formiraju vladu koja će ostvariti ciljeve Srbije okrenute ka daljem napretku“, Polt je čestitao narodu Srbije i saopštio da „Sjedinjene Države žele da nastave da sarađuju s vama i vašim vođstvom u cilju ostvarenja demokratskih principa iz oktobra 2000. godine“.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis smatra da je većina građana Srbije na parlamentarnim izborima 21. januara pokazala da „više voli bolju budućnost od reciklirane prošlosti“.
– Ohrabren sam kako odvijanjem izbora u Srbiji, tako i velikim brojem ljudi koji su glasali. Rezultati izbora pokazuju da većina građana Srbije više voli bolju budućnost od reciklirane prošlosti – ocenio je u saopštenju generalni sekretar Saveta Evrope i ukazao da je sada izazov formiranje stabilne i efikasne vlade koja će što je moguće pre biti operativna, ističući da je to posebno važno zbog toga što Srbija u maju od San Marina preuzima predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da su „demokratske snage zajedno dobile većinu“ na izborima u Srbiji i naglašava zadovoljstvo EU. Obraćajući se novinarima u Luksemburgu, Barozo je istakao, kao javlja Beta, da „ponovo želi da kaže Srbima da mi mislimo da je njihovo mesto u Evropi, među nama, u Evropskoj uniji, ako oni ostave za sobom nacionalističku prošlost i u potpunosti sarađuju s Evropom“.
– A Evropa želi da ima Srbiju uz sebe – dodao je predsednik Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari