Zbog virusa moguće odlaganje izbora do jeseni 1Ilustracija Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Moguće je odlaganje izbora zbog korona virusa. Ta opcija se razmatra i postoji šansa da odlazeći sastav Skupštine Srbije donese poseban zakon (lex specialis), kako bi se mandati poslanika produžili i izbori odložili najkasnije do jeseni.

Time bi se, pored zdravstvene preventive, sprečila mala izlaznost 26. aprila, a delu opozicije, koji je odlučio da bojkotuje glasanje, bila bi pružena mogućnost da učestvuje na jesenjim izborima, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici naglašavaju da se pored toga što srpska vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, čeka da vidi kako će se razvijati situacija sa korona virusom, „donošenje konačne odluke o pomeranju izbora zavisiće i od odluke koja se prethodno donese u Severnoj Makedoniji“.

„Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji zakazani su za 12. april, ali pitanje je da li će se zaista održati tog dana ako se pogorša situacija u vezi sa virusom. Ukoliko se ti izbori odlože, i zvanični Beograd doneće odluku o odlaganju izbora u Srbiji, a takvu opciju nesumnjivo bi podržale i pozdravile relevantne međunarodne organizacije i institucije, poput OEBS-a“, preciziraju izvori Danasa.

Vučić je juče na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje da li će izbori biti odloženi rekao da „u ovom trenutku za to nema razloga“, ali da „ukoliko situacija postane teža znam svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje“.

– Nećemo nipodaštavati rad onih koji su prikupljali potpise i učestvuju u kampanji. Mislim da možemo postići džentlmentski dogovor, kazao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare održanoj nakon konsultacija državnog vrha sa medicinskim stručnjacima u Predsedništvu.

I sagovornici našeg lista nezvanično objašnjavaju da odlaganje izbora ne bi značilo da se „kreće od početka“ u taj proces, odnosno da bi „liste koje su proglašene na lokalnom, pokrajinskom i parlamentarnom nivou bile važeće i na odloženim izborima“, pa stranke koje su „skupile potpise građana neophodne za predaju lista ne bi morale ponovo da to čine“.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je moguće odlaganje izbora, politikolog Boban Stojanović za Danas navodi da „treba slušati struku, odnosno prave lekare, ne ljude koji savetuju da idemo u žarište virusa u šoping, već odgovorne i racionalne lekare i stručnjake koji se neće šaliti sa ovakvim stvarima“.

– Ono što nam je sada potrebno jesu odgovornost, solidarnost i empatija svih članova društva, pa tako i lekara, političara i drugih društvenih aktera. A ako se virus proširi toliko da ugrozi održavanje izbora – pitanje izbora će nam biti najmanje važno i mora se pokazati odgovornost prema ljudskim životima i, naravno, otkazati izbore. Ovo nisu stvari za šalu i odlaganje izbora bi bila neminovnost ako se ovakvo stanje nastavi. Ali u ovakvoj situaciji uopšte ne treba ni govoriti o političkim posledicama toga, jer su životi ljudi i njihovo zdravlje apsolutno najvažniji, poručuje Stojanović.

Samofalov: Ne verujem u dobre namere režima

Upitan kako komentariše mogućnost odlaganja izbora za jesen, Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, koja bojkotuje izbore, kaže za Danas: „Ne verujem u dobre namere i ozbiljne procene ovog režima. NJihov neodgovoran pristup, oličen u pozivu građanima da šopinguju u Milanu, gradu koji je danas pod opsadom vojske i policije, dovoljno govori o odgovornosti ovih ljudi. Oni su potpuno nespremni i nesposobni da se suoče sa bilo kojim ozbiljnijim bezbednosnim izazovom, kakav je, između ostalog, korona virus“. On ističe da „tako očekuje očekuje i da će odluka o (ne)odlaganju izbora biti vođena kombinovano stihijom i dnevnopolitičkim marketinškim procenama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari