Mogući pojačani pritisak iz EU na Beograd 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Kritike koje su poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik izrekli povodom mogućeg smanjenja cenzusa uoči parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji ne znače da će EU „okrenuti leđa“ srpskim vlastima, ali su mogući pojačani pritisci na zvanični Beograd nakon izbora da sprovedu“demokratske“ reforme, uključujući uspostavljanje „istinske slobode medija“, kažu za Danas diplomate i stručnjaci za evropsku integraciju.

Prema rečima naših sagovornika, Fajon i Bilčik, koji posreduju u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova, i dalje će zastupati stav da je potrebno da što veći broj opozicionih stranaka učestvuje na izborima, ali će, ako cenzus zaista bude snižen, „imati veće razumevanje“ za odluku Saveza za Srbiju i svih onih koji donesu odluku o bojkotu.

Pomenuti evroposlanici su za Blic izjavili da snižavanje cenzusa „nije bilo tema“ međustranačkog dijaloga. Fajon je poručila da su „promene pravila uoči izbora opasne taktike“. Prema Bilčikovom mišljenju, „time se otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa“.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkan, kaže za Danas da evropski poslanici „nikada neće zvanično podržati opoziciju u bojkotu izbora, međutim međutim najavljeno spuštanje izbornog praga svakako će povećati njihovo razumevanje za tu odluku, koji već postoji, i spremnost za saradnju sa opozicijom i posle izbora“.

– Razlog zbog kojih EP ne može da se stavi na stranu bojkota jeste što ne želi da pošalje sliku podrške zaoštravanja političke krize u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, što bi moglo lako da se protumači sa strane, posebno kada se ima u vidu da problemi izbornih uslova u Srbiji nisu toliko očigledni nekome ko nije dobro upoznat sa temom. Međutim, ni Tanja Fajon ni Vladimir Bilčik nisu naivni, pa da ne mogu da uvide pravu nameru spuštanja izbornog cenzusa, a to je da u parlamentu bude, u većem ili manjem stepenu lojalne, opozicije, bez pravljenja ustupaka koje SzS i Pokret slobodnih građana traže – otvaranje medija, prestanak pritiska na birače i slično, ističe naš sagovornik.

Štiplija ukazuje da su Fajon i Bilčik učestvovali na međustranačkim pregovorima i da su i sami rekli da pitanje snižavanja cenzusa „nije nikada pokretano, već da je najavljeno iznenada, što već samo po sebi dovoljno govori“.

– Dodatno, oboje su svesni da se tako bitan deo izbornog sistema u demokratskim zemljama ne menja preko noći, već da mu prethode detaljne rasprave svih relevantnih političkih aktera i stručnjaka, dovoljno vremena pre izbora da sve stranke mogu da se prilagode novim uslovima, a ne tri meseca pre izlaska na birališta. Imajući to u vidu, smatram da će Bilčik i Fajon nastaviti da pozivaju na popravljanje izbornih uslova u Srbiji i pre i nakon izbora na proleće, kao i da ovaj potez vlasti ne može da ih na bilo koji način udalji od opozicije koja bojkotuje izbore, konstatuje sagovornik Danasa.

Pojedine diplomate kažu nezvanično za naš list da „nije posao EP-a, niti drugih evropskih institucija da ruše predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, ali da se smatra da „nije normalna ni situacija u kojoj vladajuća stranka ima monopol nad medijima“.

Iznenađenost ministarke Joksimović

Kako je preneo EWB, ministarka za evropske integracije i internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović poručila je juče za Tanjug da je iznenađuje komentar na inicijativu o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je rekao da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora. Ona je izjavila da se od medijatora iz EP „očekuje više privrženosti pluralizmu demokratske političke utakmice“, koja se, prema njenom mišljenju, „ovim predlogom svakako osnažuje“. Isto je, smatra ministarka Joksimović, i sa izjavom predsedavajuće Delegacije EP za Srbiju Tanje Fajon koja je, pored ostalog, rekla da su radikalne promene izbornih pravila tako blizu izbora veoma opasna taktika. „Pa bar bi poslanici Evropskog parlamenta, čije su partije kroz iglene uši prešle prag za ulazak u evroparlament, trebalo da se i sami ohrabre i inspirišu takvim inicijativama“, navela je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari