Reakcije iz sveta na formiranje vojske Kosova 1Foto: FreeImages/ Emilija_uzukauskiene

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danaas da međunarodne snage na Kosovu, pre svega UNMIK i KFOR, u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da demilitarizujui i rasformiraju sve oružane kosovsko-albanske formacije, prenosi Sputnjik.

Odluka o transformisanju Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u punopravnu kosovsku armiju predstavlja korak kojim se grubo narušava Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, a cilj je ozbiljno narušavanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu, navodi Sputnjik ocenu ruskog ministarstva

„Retorika niza političara iz SAD i Evropske unije, visokih generala NATO, koji pokušavaju da ubede sebe i okolinu da odluka Prištine ne menja suštinu Kosovskih snaga bezbednosti izaziva čuđenje“, konstatuje ruski MIP.

Reč je o „dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, a glavna stvar je promena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane“, ocenjeno je u saopštenju.

„Uz podršku SAD i niza zemalja NATO već se vodi pojačana priprema kosovsko-albanske vojske, povećava se isporuka oružja i tehnike Kosovarima“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

U saopštenju koje prenosi Sputnjik navodi se i da „zapadne prestonice i Brisel ignorišu konstruktivnu i odgovornu politiku Beograda, usmerenu na traženje kompromisa, smanjenje napetosti“.

Srpsko rukovodstvo se, kako prenosi Sputnjik, pre svega suzdržalo od usvajanja mera kojima bi se odgovorilo na to što je Priština u novembru uvela stoprocentne carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Konstatujemo da kosovski ‘premijer’ Ramuš Haradinaj, koji po nalogu SAD vodi politiku zaoštravanja krize, sistematski preteći da će nasilje i rat na Balkanu biti obnovljeni, predstavlja oličenje neodrživosti zapadne propagandne koncepcije koja aktivno nameće stvaranje kosovske ‘državnosti’. Kosovo očigledno sve više postaje tačka nestabilnosti, izvor konfliktnog potencijala u regionu“, navedeno je u saopštenju.

Rusko ministarstvo ocenjuje da je „posrednička uloga Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine propala“.

U saopštenju se ističe da međunarodne snage na Kosovu, pre svega UNMIK i KFOR u skladu s odobrenim mandatima, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, imaju obavezu da hitno učine sve što mogu da bi se izvršila demilitarizacija i da bi se rasformirale sve oružane kosovsko-albanske formacije.

Nemačka: Poziva Srbiju i Kosovo na uzdržanost

„Kosovo kao suverena država ima pravo da osnuje regularne oružane snage“, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl ali i podsetio na jasan stav Berlina da transformacija postojećih Kosovskih bezebednosnih snaga „ne treba da bude ishitren već inkluzivan proces koji će uključiti srpsku manjinu na Kosovu i u tesnim konsultacijama pre svega sa NATO i saveznicima“.

On je naglasio potrebu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i apelovao na obe strane da ispolje uzdržanost.

„Usvajanje zakona se ne sme iskoristiit kao izgovor za dalju eskalaciju“, naveo je.

Španija: Vojska Kosova i carine ne vode dobrim odnosima sa Srbijom

Španski premijer Pedro Sančes je danas izjavio u Briselu da odluka vlasti u Prištini da krenu u formiranje vojske Kosova i uvođenje ogromnih carina za robu iz Srbije nikako ne vode dobrim odnosima sa Srbijom.

Sančes je to rekao na završetku samita Evropske unije.

Na pitanje novinara kako vlada u Madridu gleda na to što su vlasti u Prištini, uprkos protivljenju mnogih članica EU, danas izgalasale zakone o stvaranju vojske, potvrdio da su o tome šefovi država ili vlada zemalja EU razgovarali na sednici o spoljnoj politici, na zahtev predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa.

Španski premijer je predočio da je „stav Španije i svih članica EU da to nije put za pomirenje i da se uspostave dobri odnosi između Srbije i Kosova“.

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borelj je na ministarskom zasedanju NATO prošle nedelje predočio da će Španija zatražiti da NATO prekine saradnju s vlastima u Prištini, ako one, uprkos stavu NATO, krenu u formiranje kosovske vojske.

Samit EU je visoka predstavnica Federika Mogerini sinoć izvestila da su vlasti u Prištini zakočile dijalog s Beogradom uvođenjem taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i porukama da će formirati kosovske oružane snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari