Foto: FoNet/ MSP

Naši sagovornici tvrde da bi priključenje Srbije Alijansi „bio krajnje nepovoljan scenario za Moskvu, budući da bi to, nesumnjivo, izazvalo zahlađenje u tradicionalno dobrim odnosima sa Beogradom“, te značilo gubitak „poluga uticaja“ Rusije na Srbiju.

„Podela Kosova, o kojoj je predsednik Aleksandar Vučić nedavno javno progovorio, a o čemu mesecima unazad priča šef diplomatije Ivica Dačić, išla bi naruku Srbiji, ali ostaje pitanje šta bi Zapad tražio zauzvrat od Beograda. Rusija sada gaji bojazni da će SAD i ostale zapadne zemlje zahtevati kao ustupak od Beograda da Srbija postane članica NATO. Takav zahtev Zapada stavio bi na muke srpske zvaničnike, naročito predsednika Vučića, koji bi izgubio saveznike u Moskvi, što bi, istovremeno, podrazumevalo da gubi i deo svojih glasača koji su proruski orijentisani“, objašnjavaju izvori Danasa. Pojedine diplomate, takođe, tvrde da nije realno da koncept vojne neutralnosti bude uvršten u Ustav Srbije, „jer ostaje pitanje da li je vojna neutralnost održiva na duži rok ili će se Beograd kretati u pravcu članstva u NATO“.

Naši sagovornici ističu da se očekuje da će zemlje „kvinte“ – SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija imati „ključnu ulogu“ u iznalaženju konačnog rešenja za Kosovo, dok se „uloga Rusije, koja nije prisutna vojno i politički na Kosovu, svodi na uticaj u Savetu bezbednosti UN“. Prema ranijim saznanjima Danasa, očekuje se da se na jesen krene u završnu fazu briselskih pregovora Beograda i Prištine, „kako bi se otvorila mogućnost da se u proleće 2019. potpiše pravno obavezujući sporazum“.

Govoreći o razgraničenju kao mogućem načinu za rasplitanje „kosovskog čvora“, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je na kraju svoje posete Srbiji za RTS da je „jedan od elemenata razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije“.

– Ono što će biti prihvatljivo za narod Srbije vezano za ovo pitanje, to će biti sa naše strane sa poštovanjem prihvaćeno… Pitanje je da li je to korisno i šta će biti korisno za narod Srbije, kazala je Zaharova.

Kosovski predsednik Hašim Tači naveo je juče da je „potrebno ostvariti međusobno priznanje i dobrosusedske odnose Srbije i Kosova“, uz ocenu da će „mirna i dogovorena demarkacija granice garantovati multietničnost“.

– Odlaganje će nas suviše koštati, ocenio je Tači, reagujući na tvrdnju bivšeg švedskog premijera Karla Bilta da „svako ko govori o korekciji granice prihvata novi talas etničkog čišćenja“. On je istakao da se „protivi podeli Kosova, razmeni teritorija, održavanju statusa kvo, pravljenju Republike Srpske na Kosovu, već sam za mirnu demarkaciju i ustanovljavanje 400 kilometara duge granice između Kosova i Srbije. Izbalansiran sporazum je u interesu svih“, rekao je Tači, preneli su prištinski mediji.

Lider Partije za demokratsko delovanje iz Preševske doline Riza Haljimi izjavio je za list Koha ditore da bi priključenje tog područja Kosovu predstavljalo ostvarenje želja Albanaca iz Doline, ali je ocenio da je predsednik Tači taj predlog izneo „neočekivano“. „Bilo bi bolje da je predlog stigao od Skupštine Kosova, jer ima direktan legitimitet birača“, rekao je Haljimi, napominjući da „Tačijev predlog, ipak, ne treba odbaciti“.

Razgraničenje sa Albancima i razmena teritorija je tek na nivou ideja i nešto je o čemu će se tek razgovarati i rano je ulaziti u konkretne stvari, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi FoNet.

Kusturica posvetio pesmu Šojguu

Moskva – Reditelj i muzičar Emir Kusturica posvetio je na zatvaranju Međunarodnih vojnih igara pesmu „Komandante“ ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, pokretaču te manifestacije. „Mnogo puta sam u životu video kako ljudi pucaju i ljude ubijaju. Zahvaljujući mom drugu Sergeju Kužugetoviču Šojguu napravljena je Olimpijada, gde pucaju i ne ubijaju. Pesma ‘Komandante’ posvećena je mom drugu Sergeju Šojguu“, rekao je Kusturica na ruskom jeziku, preneo je portal Sputnjik. Ceremoniji zatvaranja te svečanosti u parku „Patriot“ kraj Moskve prisustvovao je prošlog vikenda i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.