Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije intenzivno radi na izradi novog predloga izmena i dopuna Zakona o oružju i municiji u kojem će inicirati obavezan lekarski nalaz i stručno mišljenje o mentalnom zdravlju podnosioca zahteva, saopštilo je juče to Ministarstvo. „Poslednjih decenija su se dozvole za nabavljanje, držanje i nošenje oružja izdavale prema propisima koji nisu obavezivali na mišljenje nadležne zdravstvene ustanove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije intenzivno radi na izradi novog predloga izmena i dopuna Zakona o oružju i municiji u kojem će inicirati obavezan lekarski nalaz i stručno mišljenje o mentalnom zdravlju podnosioca zahteva, saopštilo je juče to Ministarstvo. „Poslednjih decenija su se dozvole za nabavljanje, držanje i nošenje oružja izdavale prema propisima koji nisu obavezivali na mišljenje nadležne zdravstvene ustanove. Ministarstvo će u svom predlogu insistirati da je podnosilac zahteva za nabavljanje, držanje i nošenje oružja, u obavezi da dostavi lekarsko uverenje, pre svega imajući u vidu moguća psihijatrijska oboljenja.
Ovakve podatke iz zvaničnih evidencija nadležnih zdravstvenih i vojnozdravstvenih ustanova neophodno je staviti na uvid MUP“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari