Mustafa: Albanci su ponovo ignorisani 1Ragmi Mustafa Foto: Privatna arhiva

„Kao i u drugim procesima, Albanci su ponovo ignorisani i zanemareni od učešća u Vladi Srbije, što pokazuje da ova politička nomenklatura nije zainteresovana za rešavanje vitalnih problema sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini kao građani koji bi trebalo da uživaju potpuno i jednaka prava propisano ustavom i potpisanim međunarodnim konvencijama“, ocenjuje u razgovoru za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

On precizira da se predsednik Vučić „nije nimalo  potrudio da pozove albanske predstavnike, odnosno narodne poslanike iz redova Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina (ADAUD) na po drugi put zakazane konsultacije o sastavu nove vlade.“

– Nadam se, da neće biti formirana vlada koja će negovati ovaj „izborni autokratski“ sistem. I to će u ime vladavine zakona i države, dodatno suzbiti građanske slobode, služiće državne stranke predsednika, a ne napretku i valorizaciji demokratije. Sve nove vlade u regionu su dale mogućnost zastupnicima nacionalnih manjina da preuzmu odgovornost kako bi promenile  diskurs prema individualnim i kolektivnim pravima tih nacionalnih manjina. Kako bih na najbolji način ispunili obaveze prema ustavu i pre svega prema Evropske unije u procesu integracije – navodi sagovornik našeg lista.

Mustafa ocenjuje da „ovakva Srbija nema kapaciteta da se prilagođava evropskim i demokratskim vrednostima kao društvo, u potpunoj polarizaciji koja guši demokratske glasove, što znači da će članovi nove Vlade Srbije biti samo sprovodioci politike jednog čoveka“.

Komentarišući najavu prištinskih vlasti o otvaranju Kancelarije za pomoć građanima u tri opštine sa većinskim albanskim stanovništvom Ragmi Mustafa kaže da očekuje da se to vrlo brzo desi.

– Osnivanje kancelarije je više nego dobrodošlo zato što se na taj način stavlja u fokus ovaj region, i pokazuje da se suočavamo sa životnim poteškoćama. Javne pretnje narodnog poslanika SNS Nenada Mitrovića, u pojedinim medijima „da sve češće konsultacije albanskih političara sa juga Srbije sa rukovodstvom Albanije ne sme da se zanemari, posebno zbog činjenice da se posle dužeg vremena stanje na jugu ne može nazvati mirnim“ direktno su  usmerene ka albanskoj zajednici. Na ovakav brutalan način preti i uplaši sa nemirima, narodni poslanik iz stranke koja drži svu vlast u Srbiji je neprimereno. To kao da nas vraća u period od pre dvadeset godina kada svi znamo kakvu smo imali situaciju – zaključuje naš sagovornik.

Kamberi: Biću opozicija

– Delovaću kao opozicija u interesu građana juga Srbije u Skupštini Srbije. To je jedini način da se skrene pažnja na probleme od kojih aktuelna vlast okreće glavu – rekao je ranije narodni poslanik sa liste Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina Šaip Kamberi, koji će sa još dvojicom Albanaca sa juga Srbije biti u sastavu novog saziva Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari