Mustafa: Sporazum o ZSO ratifikovan 2013. je međunarodna obaveza 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da je sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) ratifikovan 2013. godine sa dve trećine glasova poslanika i da je postao međunarodna obaveza.

Mustafa je poručio da poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj laže o odluci za osnivanje ZSO.

Mustafa je tako odgovorio na Hodžajeve današnje izjave u Skupštini Kosova, naglasivši da je odluku o osnivanju ZSO potpisao tadašnji premijer Hašim Tači, ne on, kako je naveo Hodžaj.

„On je univerzitetski profesor, član Skupštine Kosova, a svojevremeno je bio i ministar spoljnih poslova. Odluka o osnivanju ZSO nalazi se u prvom sporazumu, koji je pregovarao i potpisao tadašnji premijer Hašim Tači, ne Isa Mustafa, kako laže Hodžaj. Sporazum je ratifikovan 2013. godine sa 2/3 glasova poslanika i postao je međunarodna obaveza“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Poručio je da presuda Ustavnog suda kaže da će ZSO biti uspostavljena kako je predviđeno prvim sporazumom koji je ratifikovala Skupština i proglasio predsednik Kosova, prenosi Kosovo Onlajn.

„Potpisao sam sporazum sa opštim principima za primenu prvog sporazuma, kao deo primene Zakona o ratifikaciji ovog sporazuma. Instalirao sam i ojačao ulogu Ustavnog suda, kao konačnog arbitra, a reći da sam 2015. godine napravio sporazum o osnivanju ZSO, kada je odluka doneta 2013. godine, apsolutno je netačno. Zna Enver Hodžaj zašto i dalje laže“, naglasio je Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari