"Muzej diktature" koji je skliznuo u izložbu 1Foto: Miroslav Dragojević

Izložba “Necenzurisane laži”, koju je priredila služba za informisanje Srpske napredne stranke, otvorena je sinoć u Galeriji progres.

Prema rečima organizatora, izložba je inspirisana delom medija koji su predstavljali logističku podršku Demokratske stranke tokom njene dvanaestogodišnje vladavine. “Aleksandar Vučić, predsednik najjače stranke u Srbiji, postaje centralna meta njihovog organizovanog i detaljno planiranog napada”, rečeno je na početku otvaranja pomenute izložbe.

Ideju za postavku, sredinom juna, dao je mandatar Aleksandar Vučić rekavši da će osnovati muzej apsolutizma i sopstvene diktature kako bi pokazao da su novine u zemlji zapravo opozicione, i da je laž da sprovodi medijsku cenzuru. Muzej je, međutim već tada počeo da „splašnjava“ u – izložbu: samo nekoliko dana nakon toga Danasu je u Vladi objašnjeno da ipak neće biti muzeja apsolutizma i Vučićeve diktature te da je ta mandatarova izjava bila je njegov ironični osvrt na pisanje medija o njemu. A ironija je bila posebno inspirisana pojedinim naslovnicama, pa i Danasovim. A još „inspirisaniji“ onom na kojoj je bio u liku Coraxove striptizete sa fantomkom na glavi, koju je on video kao – prostitutku.

Galerija „Progres“ bila je prepuna ljudi kojima su pamfleti dobijeni na ulazu služili umesto lepeze, u nedostatku klimatizacije i ventilacije. Zidovi su prekriveni naslovnicama i isečcima iz tekstova koji u naslovu sadrže makar jednu reč kojom se kritikuje , pa i samo pominje, najpre premijer, a zatim vlada i ministri.

Na donjem nivou Galerije, ubedljivo dominiraju paneli na kojima su naslovnice, tekstovi i kolumne Danasa, i koje bi naš list bez ikakvih problema mogao da iskoristi za neku svoju izložbu. I pored dobrog ozvučenja, koju reč o izložbi mogli su da čuju samo oni u prvim redovima, usled graje i dobrog raspoloženja okupljenih, koje brojne molbe nisu mogle da utišaju.

"Muzej diktature" koji je skliznuo u izložbu 2

Vladanka Malović, koja se posetiocima obratila u ime organizatora izložbe, istakla je da od trenutka kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast u zemlji, pojedini mediji planski, organizovano i tendenciozno koriste reč “cenzura” kako bi napadali Aleksandra Vučića i njemu bliske ljude.

– Osnovni zadatak ovih medija koji deluju sinhronizovano je da Aleksadra Vučića domaćoj i stranoj javnosti predstave kao brutalnog cenzora koji ukida emisije, gasi portale, smenjuje urednike i zabranjuje tekstove. Ova kampanja nesmanjenim intenzitetom traje više od dve godine. Brojni primeri najgnusnijih optužbi, najmonstruoznijih planova i vređanja Vučića i njegove porodice, svedoče da je sloboda izražavanja u Srbiji znatno veća nego u zapadnoevropskim zemljama – zaključila je Malović.

Kao prestavnik “stručne javnosti”, okupljenima se obratio profesor Univerziteta u Beogradu, politički i medijski analitičar Dejan Vuk Stanković. On je podsetio da je cenzura vid represivne političke prakse, a da nje ne može biti tamo gde postoji raznovrsnost političkog mišljenja i mnoštvo suprotstavljenih vrednosti i stanovišta.

– Medijska scena Srbije upravo je takva da je taj pluralizam vidljiv golim okom. I letimičan pogled na naše elektronske a naročito štampane medije svedoči o tome da raznovrsnost gledišta postoji, uprkos kontinuiranim napadima na sadašnju vlast da vrši nekakvu strašnu cenzuru. U osnovi tih napada nalazi se zloupotreba slobode. Izvor tih kritika jeste pre svega negativna opsesija Aleksandrom Vučićem, što dokazuju medijske strategije koje imaju za cilj umanjivanje kredibiliteta predsednika vlade. Teško je odgovoriti koliko je raznih optužbi, tih necenzurisanih laži, trenutno u opticaju na medijskoj sceni Srbije – izjavio je Stanković.

Među prvima koji su imali prilike da pogledaju postavku bili su visoki funkcioneri Srpske napredne stranke. Maja Gojković, Siniša Mali, Goran Vesić, Zoran Babić, Nebojša Stefanović pojačani Aleksandrom Antićem iz redova SPS, pažljivo su zajedno posmatrali panoe, i uz osmeh komentarisali.

Priliku da komentarišu imaće i građani drugih mesta u Srbiji u koje će ova postavka da se, kako je najavljeno, seli nakon mesec dana iz beogradske Knez Mihailove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari