Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović izjavio je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, da Rusija neće prihvatiti predlog o statusu Kosova bez saglasnosti Beograda.
Kako se navodi u saopštenju Ekonomskog tima, Popović je kazao da se „Rusija suprotstavlja odluci (o Kosovu) koju ne prihvataju obe strane“.

Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović izjavio je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, da Rusija neće prihvatiti predlog o statusu Kosova bez saglasnosti Beograda.
Kako se navodi u saopštenju Ekonomskog tima, Popović je kazao da se „Rusija suprotstavlja odluci (o Kosovu) koju ne prihvataju obe strane“. „U razgovoru sa potpredsednikom ruske Dume Konstantinom Kosačovim, ali i sa ruskim ministrom ekonomskog razvoja i trgovine Germanom Grefom, ponovo sam čuo da je za Rusiju neprihvatljivo nametnuto rešenje. Stav Rusije pri rešavanju regionalnih konflikata vrlo je principijelan i podrazumeva poštovanje univerzalnih principa zasnovanih na međunarodnom pravu“, naveo je Popović.
Prema njegovim rečima, rešenje statusa Kosova i Metohije mora da bude rezultat dogovora i mora biti prihvatljivo i za Srbiju i za Albance na Kosovu i Metohiji. Šef Ekonomskog tima je na sastancima sa ruskim zvaničnicima predstavio strategiju dugoročnog ekonomskog razvoja srpskih zajednica na Kosovu. Potpredsednik Dume i predsednik spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Konstantin Kosačov izjavio je da Rusija u Savetu bezbednosti UN neće podržati nijedno rešenje koje nije rezultat dogovora Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Kosačov je, dodaje se, rekao da je predlog specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija plan o kome treba da razgovaraju Beograd i Priština i da rezultat tih pregovora treba da bude jednako prihvatljiv za obe strane. Ruski zvaničnik je dodao da je nepotrebno predstavljati predlog Savetu bezbednosti UN dok se na pregovorima ne postigne saglasnost obe strane i da bi sada najbolje bilo sačekati formiranje srpskog parlamenta i vlade. Ruski Ministar za ekonomski razvoj i trgovinu German Gref pozitivno je ocenio napore Ekonomskog tima u izradi adekvatne strategije ekonomskog razvoja Kosova, jer je „ekonomija neophodni element dugoročnog razvoja“ Pokrajine i celog regiona. Popović se takođe sastao sa predsednikom Republike Čuvašija Nikolajem Fjodorovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari