Na delu "zagrevanje" za rušenje režima 1Jovo Bakić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nije još čestito ni počelo, ta sledeća, oštrija faza pobune građana o kojoj me pitate, ovo je tek postepeno zagrevanje – komentariše za Danas sociolog Jovo Bakić incident na promociji knjige o Beogradu, zamenika gradonačelnika glavnog grada Gorana Vesića, kada je nekoliko stotina ljudi demonstranata uzrokovalo situaciju u kojoj je Vesić bukvalno pobegao sa promocije sopstvene knjige niz Knez Mihailovu ulicu, u Beogradu.

Kako budu lopovluci i mafijaško udruživanje vlasti i kriminalaca, privatizacija javnih dobara i monopola, opšta bahatost i nesposobnost naprednjačkih kadrova, te korupcija u kojoj su ogrezli, izlazili sve više na svetlost, ističe Bakić za naš list, tako će i gnev sve brojnijih građana rasti do tačke ključanja.

– Naposletku će prekipeti, jer naprednjački zulum i kidnapovanje naše republike, udružen s potcenjivanjem inteligencije i besramnim obmanjivanjem građanstva, biće od jednoga trenutka nemoguće trpeti. Nadajmo se da dotad štetočine SNS-a i njihov vođ neće napraviti nenadoknadivu moralnu i materijalnu poharu naših života, ali i da će tada naše ponašanje da bude ne samo junačko, nego i čovečno – ističe Jovo Bakić koji je, kako navodi određeni deo javnosti, proročki izjavio – „Jurićemo ih po ulicama“.

On ističe dalje, da će predstavnici vlasti „tek jurcati, i u reke skakati pred gnevnim narodom, ali dobro bi i za njih, a i za celu republiku, naposletku bilo da se pojave pred sudom i tamo potraže za sebe pravednu kaznu“.

– Na osnovu dostupnih snimaka stekao sam utisak da ima mnogo spontanosti u ponašanju građana. Novogodišnja rasveta, rekonstrukcija Slavije, kaldrmisanje Trga Republike, anarhični plan istovremenog rekonstruisanja velikog broja ulica, ubijanje javnog gradskog prevoza i saobraćajni kolaps dovode do kulminacije građanskog nezadovoljstva i generišu bes sa nesagledivim posledicama. Vesićeve akcije karakterišu nesposobni izvođači, enormni troškovi i maltretiranje velikog broja Beograđana – komentariše za Danas akademik Dušan Teodorović, poput Jove Bakića, takođe, jedan od članova neformalne grupe intelektualaca – Samoodbrana.

On napominje da je jasno da je neophodno da se, po slamanju režima Aleksandra Vučića, istraže, pre svega, tokovi novca u vezi sa svim građevinskim radovima koji se dešavaju u Beogradu. Nema sumnje, ističe on, da će tokovi novca da pokažu niz nepravilnosti u pogledu tendera, izbora izvođača i podizvođača, troškova i probijanja ugovorenih rokova.

– Mislim da ulazimo u novu fazu pobune protiv režima. Građanima je dosta izvrnute realnosti Aleksandra Vučića. On koristi taktiku da lažima uvek za nedelo optuži žrtvu nedela. U slučaju Jutka optužuje se Marija Lukić. Napada se novinar Milan Jovanović, koga su pokušali da ubiju paljenjem kuće. Bol porodice Milomira Milivojevića, stradalog u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima se ne poštuje. Dovodi se nekoliko stotina radnika koji, u lutkarskom pozorištu u kome živimo, pokušavaju da brane ono što je moralno neodbranjivo. Poslednji je slučaj radnika valjevskog Krušika Aleksandra Obradovića, koji je umesto statusa uzbunjivača, koji ukazuje na moguće kriminalne radnje ministra Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka, dobio status zatvorenika u Centralnom zatvoru u Beogradu! Pritisak javnosti, u koji jedino verujem, je pomogao da Obradović izađe na privremenu slobodu. U akademskoj sferi, Dragan Đuričin, potpisnik doktorata Siniši Malom napada Rašu Karapandžu svakom prilikom, a protiv mene piše dopise naslovljene na SANU i Etički odbor Univerziteta u Beogradu. Građani jednostavno ne mogu više da gledaju kriminal i da slušaju svakodnevne poluistine i laži – kaže Teodorović.

Sagovornik Danasa ističe da „nema ni najmanje sumnje da će rasplet naše krize da se dešava na trgovima i ulicama Srbije“.

– Mislim da smo na početku tog procesa. Vučić je, kao i svi diktatori, lažno ubeđen i u svoju veličinu i u nedodirljivost i ne shvata da bi odlaskom iz zemlje spasao svoju budućnost i u velikoj meri doprineo razrešenju političke krize. Ako su neki od stubova Vučićevog režima, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Siniša Mali, Goran Vesić, Jelena Trivan, Nebojša Krstić izdali demokratski i evropski put Srbije i pristupili Vučićevim neoradikalima, šta ih sprečava da to, zajedno sa mnogim drugima, ponovo učine kada budu shvatili da je došao trenutak? Vučić će prekasno da shvati da je stvorivši političku organizaciju bez ideologije ukazao poverenje stotinama i hiljadama oportunista koji neće ni najmanje da se libe da krenu u napad na njega, ukoliko budu smatrali da je to za njih korisno – zaključuje Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari