Na istom mestu u isto vreme - za i protiv Vučića 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Srpska napredna stranka pozvala je učesnike mitinga podrške Aleksandru Vučiću da se okupe sutra u 11 časova na platou ispred Skupštine Srbije, kako bi pozdravili čin inauguracije lidera SNS.

Procene o broju učesnika ovog skupa naprednjaka su različite, ali nijedan ne pretpostavlja broj niži od deset hiljada. Očekuje se da veliki broj njih doputuje sutra u Beograd, a, prema informacijama kojima raspolaže Danas, gotovo svi mesni i opštinski odbori stranke, širom Srbije, angažovali su autobuse za prevoz pristalica Srpske napredne stranke.

S druge strane, grupe „Sedam zahteva“ i „Protiv diktature“ pozvali su građane, nevladine organizacije, sindikate i ostala udruženja da se danas okupe kod Skupštine Srbije kako bi izrazili bunt protiv aktuelne vlasti i čina inauguracije novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića. Za razliku od grupe „Protiv diktature“, koja je pozvala poslanike i predstavnike stranaka da im se priključe, pokret „Sedam zahteva“ to nije učinio sa argumentacijom da su opozicione stranke posrednim i neposrednim delovanjem, učestvovale u sprovođenju tih istih politika, koje su, kako tvrde, omogućile vladajućoj koaliciji da nastavi sa osiromašivanjem ove zemlje i običnih ljudi.

U razgovoru sa organizatorima protesta saznajemo da očekuju da im policija ne dozvoli da priđu bini, juče montiranoj ispred parlamenta, blizu raskrsnice sa Takovskom ulicom, sa koje se u 15 do 12 očekuje obraćanje Aleksandra Vučića SNS pristalicama. Imajući u vidu da oni koji ne budu nosili transparente, neće biti lako prepoznatljivi policiji u smislu da li pristalice ili demonstranti protiv Vučića, pretpostavlja se da bi skandiranje protiv Vučića, tokom govora, u masi ili blizu bine, moglo da bude okarakterisano kao provokacija i mogućnost za izbijanje sukoba ili nasilja.

Iako je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik SNS, najavljujući skup podrške Aleksandru Vučiću, upozorio da ne bi bilo dobro se tog ne održavaju kontramitinzi, činjenica je, međutim, da su protesti na dan inauguracije najavljeni dosta ranije, uprkos tome što nijedan protest protiv vlasti do sada nije bio prijavljen.

Kako za Danas kažu iz grupe „Protiv diktature“ pozivu da im se priključe ispred Skupštine Srbije odazvali su se Demokratska stranka, Nova stranka, pokret Dosta je bilo, Dveri, Levica Srbije, a do zaključenja ovog izdanja našeg lista, još nisu dobili odgovor od Vuka Jeremića, Saše Jankovića i LJubiše Preletačevića Belog.

Grupa „Protiv diktature“ organizovala je i danas ujutru skup na platou ispred parlamenta i tom prilikom su se učesnici sukobili sa poslanikom SNS Aleksandrom Martinović. Ugledavši Martinovića da kolima prilazi stepeništu Skupštine, demonstranti su glasno skandirali. „Ua, lopovi!“ Martinović je potom izašao iz auta i krenuo žustrim korakom ka njima glasno im psujući majku. On je i čikao jednog od demonstranata – Šta hoćeš, hajde, dođi, mamu ti j….

Kada je prišao okupljenima, ipak je spustio loptu i rekao da ih se ne boji. Demonstranti su skandirali i kada su ugledali poslanika Dragomira Karića iz Pokreta snaga Srbije, koalicionog partnera SNS, sa kojim su, međutim, u ophođenju, bili znatno blaži. S obzirom na preovlađujući sastav skupa koji je bio nacionalistički nastrojen, oni su pitali Karića kada je poslednji put izglasan neki „prosrpski zakon“. Neki su uzvikivali: „Izdali ste Kosovo“. Karić im je dao svoj broj mobilnog telefona i pozvao u parlament na razgovor.

MUP: Prijavljen samo miting SNS

U Ministarstvu unutrašnjih poslova našem listu je juče rečeno da je samo Srpska napredna stranka najavila okupljanje ispred Skupštine Srbije.

Pripreme putića od Skupštine do Andrićevog venca

Tokom jučerašnjeg dana, na platou ispred parlamenta, bilo je angažovano dosta radnika koji su pripremali ambijent za današnji miting podrške SNS. Na pojedinim delovima je skinut sloj betona kako bi se montirala bina, a predviđeno je i postavljanje video bima. U Pionirskom parku su sveže ofarbane ljuljaške i klackalice za decu, a iskopan je novi putić do Andrićevog venca, kojim bi Vučić, nakon polaganja zakletve trebalo da prođe do zgrade Predsedništva. Noć ranije, iščupane su klupe i kante za smeće u okolini.

Mihajlović: Kontramiting kao Miloševićev

Za mene je poziv na kontramiting Saše Jankovića poziv na probleme i na sukobe, izjavila je juče u Smederevu Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i funkcionerka SNS, i dodala da je to asocira na kontramiting Slobodana Miloševića, prenosi regionalni portal Podunavlje.info.
„Podsetiću, kada su bili protesti nakon predsedničke kampanje, SNS nije pravila nikakve kontramitinge, upravo zbog toga što nismo želeli da napravimo nikakvu vrstu problema i smatrali smo da svako treba da izrazi svoj stav“, rekla je ona i poručila da ćemo danas „u parlamentu imati lep dan“, kada Vučić polaže zakletvu. „On je predsednik svih građana i građanki Srbije i nema potrebe za izazivanjem bilo kakvih sukoba. Što se tiče Vlade Srbije i svih nas koji podržavamo ovakvu politiku, verujem da neće biti moguće da se naprave ikakvi problemi“, ocenila je Mihajlovićeva.

Diplomatski kor u punom sastavu

Ambasadori Nemačke, Velike Britanije, Italije, Austrije i Francuske – Aksel Ditman, Denis Kif, Đuzepe Manco, Johanes Ajgner i Kristin Moro prisustvovaće današnjem polaganju zakletve novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Narodnoj skupštini, potvrđeno je Danasu u ovim ambasadama. Kako naš list nezvanično saznaje, očekuje se da će se pozivu da prisustvuju toj svečanosti odazvati i većina diplomatskih predstavnika ostalih država akreditovanih u Srbiji, dok se „prava fešta“ očekuje 23. juna, kada se održava proslava Vučićeve inauguracije.

Predstavnici diplomatskih krugova za naš list nezvanično navode da su poziv da 23. juna dođu u Beograd dobili „brojni predsednici i premijeri sa različitih strana sveta“. Kako preciziraju sagovornici Danasa, pozivnice su upućene preko ambasada u Beogradu. Vučić je prekjuče izjavio da „ćemo na inauguraciji 23. juna imati do sada najveći broj predsednika, šefova vlada, ministara spoljnih poslova“, te da očekuje da dođu gotovo svi predstavnici država regiona, „jer su mir i stabilnost u regionu deo moje politike“.

SATNICA DOGAĐAJA

Primopredaja i zakletva

11.00 – Početak sednice parlamenta na kojoj će biti konstatovana ostavka Aleksandra Vučića na mesto premijera – Dom Narodne skupštine

12.00 – Aleksandar Vučić polaže zakletvu pred poslanicima i gostima – Dom Narodne skupštine

13.00 – Nakon ceremonije novi predsednik Srbije uputiće se u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike – Predsedništvo – Andrićev venac 1 (Stari dvor)

13.10 – Bivši predsednik Tomislav Nikolić dočekaće Aleksandra Vučića ispred glavnog ulaza zgrade predsednika Republike (Andrićev venac 1)

13.20 – Svečana primopredaja dužnosti u sali zgrade predsednika – Nikolić će uručiti Vučiću državni pečat i posebnu zastavu

Protesti i podrška

10.00 časova – Protest protiv diktature – plato ispred Skupštine Srbije

11. 00 časova – Miting SNS podrške Aleksandru Vučiću – plato ispred Skupštine Srbije

11.30 časova – Pokret 7 zahteva – stanica autobusa 26, preko puta Skupštine Srbije

18.00 časova – Saša Janković i pokret Dosta je bilo – Trg republike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari