Na Kosovu ostvareno samo 22 odsto prioriteta reformske agende EU 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhivska fotografija)

Prištinski Institut EPIK, koji se bavi pitanjem evropskih integracija, procenio je da je za dve i po godine ostvareno samo 22 odsto prioriteta Evropske reformske agende, koja je deo sprovodjenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova Evropskoj uniji.

Prema tom institutu, od 22 prioriteta u potpunosti je ostvareno pet prioriteta, dok je u 17 prioriteta bilo napretka, ali nijedan od njih nije do kraja ostvaren.

Priroteti koji su ostvareni su Usvajanje zakona o prevenciji sukoba interesa, usvajanje tri zakona o reformi javne uprave, pokretanje elektronskih javnih nabavki, ostvarivanje strategije i plana delovanja u borbi protiv sive ekonomije i poboljšanje zvaničnih statistika od Agencije za statistiku Kosova.

Sa druge strane, prema ocenama instituta bilo je značajnog nazadovanja u stvaranju nezavisnih javnih institucija.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, uprkos povećanju broja tužilaca u Specijalnom tužilaštvu i povećanju broja slučajeva koji su se procenjivali, pravosudje nije uspelo da sa uspehom okonča niti jedan od slučajeva korupcije visokog profila.

Na ekonomskom planu, stepen ekonomskog razvoja nije se odrazio na stvaranje novih radnih mesta.

Istovremeno na Kosovu je zabeležen najveći rast cena na Zapadnom Balkanu.

Direktna strana ulaganja su zabeležila pad sa 2,9 odsto 2016. godine, na 2,8 odsto 2018. godine.

Nezaposlenost je porasla za 2,1 odsto, nezaposlenost mladih za 3,3 odsto, dok je nezaposlenost žena porasla za 1,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari