Na liturgiji u Banjaluci Selaković, Vulin i general Mojsilović 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Patrijarh SPC Irinej danas je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci predvodio molitvu povodom Svetog Stefana.

Iako je novim zakonom 9. januar, Dan RS, definisan kao sekularni praznik, posle liturgije povodom Svetog arhidjakona Stefana, patrijarh Irinej je sa najvišim zvaničnicima RS izlomio slavski kolač.

Slavski kolač izlomili su patrijarh Irinej, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Lliturgiji su prisustvovali i generalni sekretar peredsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predstavnici Vlade RS i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ustavni sud BiH je 2015. godine doneo odluku prema kojoj je proslava Dana RS 9. januara neustavna, jer je diskriminišuća po pripadnike građana koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Republika Srpska je potom ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

Ustavni sud BiH je u martu 2019. godine, po apelaciji delegata u Veću naroda RS, doneo novu odluku, navodeći da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar januar utvrđuje kao Dan republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari