Najavljen sastanak Kurtija i Mustafe, očekivanja da će se postići dogovor o koaliciji 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Lider Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti potvrdio je da će se danas sastati sa liderom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom da bi nastavili razgovore o postizbornoj koaliciji.

Kurti je, kako prenosi KTV, rekao kako „nema prepeke koju neće preći“ da bi se postigao sporazum.

To je prvi sastanak dvojice lidera nakon sastanka održanog u ponedeljak, 2. decembra, na kojem nije postignut sporazum jer nije bilo saglasnosti o kadrovskim rešenjima koje je predlagao DSK.

Kako je to tada objasnio jedan od najbližih saradnika Kurtija Glauf Konjufca, koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova nije postignut pošto je DSK potpisivanje sporazuma uslovio dobijanjem mesta predsednika Kosova.

Po njegovim rečima PS je predlagao da se ministarstva u vladi podele 5 prema 5.

Konjufca kaže da je PS napravio mnogo kompromisa kako bi zajedno upravljali zemljom.

I jedni i drugi celo vreme javno izjavljuju da očekuju da bude sporazuma, ipak snažno insistiraju na svojim stavovima.

PS insistira na stavu da će se o predsedniku razgovarati kada bude došao na dnevni red, nakon konstituisanja Skupštine i Vlade Kosova.

U ponedeljak su poslanici i jedne i druge stranke rekli da očekuju da tokom ove nedelje bude sporazuma, na čemu je insistirao i nemački ambasador na Kosovu.

Međutim i pored realnih mogućnosti da se Kurti i Mustafa dogovore i time postigne sporazum, otvoreno pitanje koje komplikuje postizanje sporazuma i dalje ostaje zahtev da se koalicionim sporazumom utvrdi da će mesto predsednika Kosova pripasti DSK.

Kurti je rekao da će se ukoliko ne bude sporazuma ići na nove izbore.

On je dodao da na sastancima sa liderom DSK Isom Mustafom nije razgovarano o konkretnim imenima za mogućeg kandidata za predsednika Kosova, ali da je, kako je naveo, istakao da u zemlji ima mnogo imena i insistirao da se razgovara o strategiji prevremenog izbora predsednika Kosova.

Kurti je ocenio da je najznačajnije da se popune funkcije premijera, predsednika parlamenta i 12 ministara i da posle toga razgovara o funkciji predsednika Kosova.

Međutim, kako se nezvanično saznaje, Mustafa će nastaviti da insistira da deo sporazuma bude i funkcija predsednika Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari