Najavljeni protesti i u Novom Sadu i Vojvodini 1Foto: www.novisad.rs

Protesti koji se danas održavaju u Beogradu, vrlo brzo će biti prošireni i na Novi Sad i Vojvodinu, a Demokratska stranka će svim snagama nastaviti da se bori za svoje demokratske ideje, poručio je večeras u Novom Sadu novi predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (PODS) Nebojša Novaković.

„Vrlo brzo udružićemo sve progresivne snage i ono što vidite večeras u baš ovom momentu na ulicama Beograda, videćete i u Novom Sadu i širom Vojvodine. Moramo građanima omogućiti da na ulici kažu ono što ne mogu u zatvorenim medijima“, poručio je Novaković nakon što je izabran za novog predsednika PODS.

Novaković, koji je do sada obavljao dužnost predsednika Izvršnog odbora u Vojvodini, a ujedno i poslanika DS u Skuštini Vojvodine, izabran je večeras na 12. sednici PODS na kojoj je prisustvovalo 160 od 238 delegata.

Poručio je da je aktuelna pokrajinska administracija i Vlada, predvođena Srpskom naprednom strankom, „temeljno i uspešno od 2012. godine kada je preuzela vlast u Vojvodini, radila jedino na obesmišljavanju pokrajinskih institucija“, te na „izvlačenju“ novca iz pokrajinskog budžeta i „ukidanju svake priče o autonomiji“.

„Sadašnja vlast Vojvodinu tretira kao svoju koloniju. Iz više od 70 zakona, podzakonskih akata i ostalih propisa koje su usvojile sadašnje centralne vlasti izbačena je Vojvodina. Sve ono što smo mi s mukom izgradili od 2000. do 2012. godine kao kakav-takav sadržaj autonomije, sada je razgrađeno ili potpuno razoreno“, poručio je Novaković.

Kako je kazao, Demokratska stranka će u Vojvodini nastaviti još jaču borbu, kako bi zaustavila te procese, ali će u fokusu njegovog mandata biti i kontinuiran rad na tome da „vrate DS građanima onakav kakav zaslužuju“.

„Dužni smo da reafirmišemo vrednosti na kojima je osnivana stranka, još kao ona stara u kraljevini, zatim obnovljena od uvodjenja višestranačja. Na ličnom planu dužni smo da više radimo na sebi, manje da osporavamo druge“, rekao je Novaković.

Predsednik DS Zoran Lutovac, rekao je da su mu mnogi zamerili što večeras nije na protestu u Beogradu, gde se održava treći po redu protest „Stop krvavim košuljama“ gde učestvuje i Savez sa Srbiju čiji je DS deo, ali da on smatra da je „na pravom mestu“.

„Došao sam ovde da vama dam podršku i da pokažemo da smo jedan organizam, homogen i jedinstven, a ne da dozvolimo da nas jednog po jednog izdvajaju. Nećemo više dozvoliti da nas nekažnjeno proganjaju. Želimo da večeras pružimo podršku svima vama u Vojvodini, a onda i vi nama, da zajedno menjamo Srbiju na bolje“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, DS se trenutno nalazi u dva paralelna procesa – revitalizacija stranke i pozicioniranje i delovanjne unutar SzS.

„To su dva komplementarna procesa. Što DS bude jača, jačaće i SzS. Što SzS bude jači, otvaraće se i velike mogućnosti za DS kao najjaču građansku političku organizaciju unutar Saveza, da se postavi kao temeljac za jednu buduću veliku i jaku građansku opciju u Srbiji“, poručio je Lutovac.

On je dodao da će DS u okviru revitalizacije doneti i novi Statut, koji će biti prilagodđen okolnostima i novom vremenu u „kojem se okrežunje brzo menja, informacije brzo protiču, a vlada znanje“.

„Veoma je važno da zadržimo ljude koji su ostali u stranci, ali i da radimo na tome na privučemo nove, mlade“, kazao je Lutovac.

Dosadašnji predsednik PODS Miroslav Vasin podneo je izveštaj o radu Odbora u Vojvodni u protekle četiri godine, podsetivši na dobra dostignuća, medju kojima i Centar za edukaciju kroz koji je prošlo oko 6.000 ljudi, kao i osnivanje udruženja žena i rad na podizanju svesti i nanjna u Vojvodini.

Potpredsednica DS Dragana Rakić, dodala je da Novaković preuzima ovu važnu funkciju u veoma teškom trenutku, jer aktuelna vlast ima toliku odbojnost prema opoziciji i onima koji misle drugačije, da „želi da ih i fizički uništi“.

„Metalna šipka koja je udarila kolegu Borka Stefanovića, može da sačeka i svakog od nas. Ali nećemo odustati, i zato nam je u DS potrebno poverenje, solidarnost i aktivnost. Igramo u jednom timu, nema više unutrašnjih podela, naš neprijatelj je van naše kuće“, poručila je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari