Najkraća priča o rekonstrukciji Vlade Srbije 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic arhiva

Poslednja u nizu medijski gromoglasno najavljena rekonstrukcije Vlade Srbije trajala je samo 48 sati.

Počela je svađom na Vladi oko gej slikovnica između premijerke Ane Brnabić i Nenada Popovića, a završila se u Ankari, na kraju posete predsednika Vučića Turskoj. Ako bismo ovu rekonstrukciju merili po “medijskoj gromoglasnosti” onda je ona trajala samo nekoliko sati duže, ništa manje od najavaljivanog “trećeg svetskog rata”, odnosno napada SAD, Britanije i Francuske na Siriju.

Od rekonstrukcije i smene dežurnih krivaca i “neposlušnih ministarki” Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović, kao i Nenada Popovića koji se usprotivio gej slikovnicama po svoj prilici ostaće samo zamena ministra finansija Dušana Vujović, po sili zakona zbog podnete ostavke iz privatnih razloga i možda još jednog ministra iz istih razloga.

Ali, kako je došlo do ove poslednje u nizu i najkraće “rekonstrukcije” Vlade Srbije do sada. Dobro obavešteni sagovornik Danasa kaže je nova epizoda sa najavljenim smenama ministara u Vladi pokazala da premijerka Ana Brnabić i dalje ima podršku predsednika Srbije, ali i sve manju podršku u samoj Vladi.

“Sve je počelo na prošlonedeljnoj sednici Vlade kojoj je prethodila iznenadna i vrlo oštra kritika premijerke Ane Brnabić na račun ministra Nenada Popovića zbog kritike gej slikovnica. Međutim, zbog načina na koji je premijerka kritikovala ministra, kada nije osporila njegov stav o gej populaciji, već njegov rad u Vladi i kada mu je održala lekciju o reproduktivnim organima kod gej osoba bilo je jasno da će se rasprava nastaviti na sednici Vlade”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da čim je sednica počela premijerka žustro napala Popovića kako je to mogao da joj uradi, jer ona sad pored svih problema mora i da se bavi i gej slikovnicma.

“Ministar Popović je mirno odgovorio da on ne želi svađu, da može, ali i ne mora da bude ministar, ali da ima svoj stav o ovome i da ga neće promeniti. Nakon toga javili su se Zorana Mihajlović koja je rekla da svaki član Vlade ima pravo na lični stav bez obzira da li se ko slaže s njim ili ne, dok je Jadranka Joksimović rekla da po zakonu u Srbiji nisu dozvoljene istopolne zajednice. Sve ovo je dodatno iznerviralo premijerku, ali još više to da niko od članova Vlade nije stao uz nju na ovoj temi. To ju je očigledno najviše pogodilo pa je posle sednice pozvala predsednika Vučića i navodno ponudila ostavku jer o tome na sednici nije bilo reči”, kaže naš sagovornik.

Predsednik Vučić je potom morao da stane u odbranu svoje predsednice Vlade, ali izgleda da mu se tema zbog koje treba da je brani, za i protiv gej slikovnica, nije baš dopala.

“Pošto kritika Nenada Popovića koji je jedini iz Srbije dobio poziv za inauguraciju ruskog predsednika Putina i nije bila dobra ideja, a da bi premijerka bila mirna priča je skrenuta na – rekonstrukciju Vlade! Sa najpozvanijeg mesta medijima istog dana je javljeno da će za mesec, dva biti rekonstrukcije i da će “neposlušne” Zorana Mihajllović i Jadranka Joksimović biti zamenjene. Taman da mediji i javnost, kao i redovni glasnogovornici iz SNS imaju čime da se zabavljaju narednih nekoliko dana. Čak je i premijerka dobila priliku da uz vrlo dramatičnu najavu objasni javnosti svoj najteži dan u Nemanjinoj 11 do sada”, kaže naš sagovornik.

I onda je u nedelju popodne iz Ankare stigla i zvanična potvrda da je priča o najavljenoj rekonstrukciji u stvari više i nije aktuelna priča.

“Ne mislim da se očekuje rekonstrukcija Vlade. Kao predsednik stranke za dva do pet meseci najpre ću čuti sve predloge premijerke Ane Brnabić, a onda ću imati razgovore unutar stranke. Najvažniji su rezultati koje vlada donosi. Vlada ima dobre rezultate, dobro rade. Potrebno je da bude malo manje šumova u javnosti, ali to se dešava“, rekao je Aleksandar Vučić.

Tako je zavšena još jedna u nizu priča o svađama u Vladi, smenama „neposlušnih ministarki“ i gej slikovnicama za koje niko nije utvrdio da li se uopšte prodaju u Srbiji i da li su se pojavile u nekoj od naših škola, niti je iko pitao nastavnike, roditelje i pedagoge šta misle o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari