Naprednjaci ćute o treninzima Bebe Popovića 1Foto: Stanislav Milojkovic

Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića tokom 2019. godine stručno je usavršavao članove Srpske napredne stranke, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije, koji je objavljen u petak, a o čemu je izvestio portal Nova S.

U izveštaju pomenute institucije, u odeljku nematerijalnih troškova, u tabeli na 46. strani, navedeno je da je Srpska napredna stranka na ime stručnog usavršavanja isplatila Institutu na čijem je čelu Popović 1.604.000 dinara, što je blizu 13.600 evra.

– Troškovi stručnog obrazovanja u celosti se odnose na troškove iskazane po ispostavljenom računu „Institut za javnu politiku“, Beograd u iznosu od 1.604 hiljade dinara za pružene usluge testiranja i selekciju kandidata na osnovu Ugovora o pružanju usluga testiranja i selekcije kandidata za programe edukacija za 324 kandidata. Na osnovu izveštaja o izvršenim uslugama od 5. juna 2019. godine koji je prezentovan u postupku revizije, dizajniran je program za edukaciju za 324 člana i to: trening za trenere, škola političkih veština, napredna škola političkih veština i škola javnog nastupa i komunikacije – navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Na osnovu specifikacije troškova, pretpostavlja se da su predavači sa Instituta Bebe Popovića učestvovali u radu takozvane Akademije mladih lidera SNS-a, koju je osnovala Fondacija za srpski narod i državu vladajuće stranke, u cilju edukacije mladih članova SNS-a, to jest pripreme za poslanički mandat.

Redakcija našeg lista pokušala je da stupi u kontakt sa Vladimirom Bebom Popovićem, ali on tokom jučerašnjeg dana nije odgovarao na naše pozive na broj telefona poznat redakciji.

Akademija mladih lidera iznedrila je i poslanika SNS-a Luku Kebaru, koji je ostao upamćen po svom prvom i do sada jedinom nastupu u Skupštini, koji je u najmanju ruku bio nespretan, kao i po odbijanju da reporterki da izjavu po konstituisanju parlamenta.

Redakcija Danasa poslala je pitanje Kebari da li je i sam prošao kroz usavršavanje Instituta za javnu politiku. Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor.

Televizijskog voditelja Lava Pajkića takođe smo pitali da li je kao jedno od novih lica vladajuće stranke u Narodnoj skupštini prošao edukaciju instituta Bebe Popovića. Pajkić se najpre nije javio, da bi nešto kasnije uzvratio poziv.

Nakon što se novinar Danasa predstavio, Pajkić je kazao da je na sastanku, te da mu novinar pošalje pitanje u poruci. Poslanik SNS-a je poruku novinara pročitao, ali na nju nije odgovorio.

Naprednjaci ćute o treninzima Bebe Popovića 2

O saradnji predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića i Vladimira Bebe Popovića spekuliše se godinama unazad, a ovo je prvi put da je dokumentovano da bivši šef Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića ima finansijske veze sa vladajućom strankom.

Podsetimo, Popović je pre šest godina u emisiji „Utisak nedelje“ izjavio da mu je „Vučić partner kao Vlada Srbije“, te da se njegov Institut „bavi poslovima koji su direktno vezani za rad Vlade, a to je intenziviranje, pojačavanje i osnaživanje procesa evrointegracija“.

Aleksandar Vučić je u intervjuu KRIK-u u aprilu 2016. godine, na konstataciju da je Vladimir Beba Popović njegov savetnik, tako nešto negirao.

– Vladimir Beba Popović nikad nije bio moj savetnik. On je pomagao nešto što je mislio da može da pomogne, to sam veoma poštovao i nikad nije bio moj savetnik. Pomagao je onim što je mogao, u sferi medijskih saveta, ovde obrati pažnju na ovo, onde na ono. Nije bio neformalni savetnik, to je kao kad bih mogao da kažem: da se još tri puta vidimo nas dvojica, pa da kažem da ste me vi savetovali – rekao je Vučić.

Na osnovu podataka Agencije za privredne registre, Institut za javnu politiku osnovan je u septembru 2013. godine kao udruženje, sa delatnošću pružanja konsultantskih aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Kao oblast ostvarivanja ciljeva Instituta navedeni su politika, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, kultura, ekonomija, međunarodni odnosi i saradnja, mediji, obrazovanje, društveno-politička i naučna sfera javnog života. Kao zastupnik Instituta naveden je Vladimir Popović.

Na osnovu sajta Instituta, on svoje odeljke ima u Beogradu, Podgorici i Ljubljani. Na internet prezentaciji se navodi da je Institut za javnu politiku osnovan kako bi se sinergijom znanja i stavova iskusnih stručnjaka i javnih aktivista formulisala nova nacionalna, regionalna međunarodna politika postjugoslovenskog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari