Narodna stranka: Pravda za žrtve "Oluje" 1Foto: Narodna stranka

Narodna stranka traži pravdu za 1.952 srpske žrtve pale tokom „Oluje“ i napominje da srpskom narodu nije omogućeno da se u punoj meri kao manjina integriše u društvo Hrvatske, pošto do sada nisu ostvarena prava predviđena Erdutskim sporazumom i hrvatskim zakonima.

Posle gotovo četvrt veka ostala je činjenica da je srpski narod najbrojnija evropska prognanička zajednica i da je iz Srpske Krajine proterano četvrt miliona građana, navodi Narodna u saopštenju.

Prema njihovim rečima čak 300.000 od 600.000 Srba bilo je silom prinuđeno da ode iz Hrvatske, a svake godine se u Srbiju preseli više od hiljadu Srba iz Hrvatske.

U saopštenju se navodi da su zločini hrvatske vojske i paravojnih formacija iz vremena rata, posebno iz operacija Miljevački plato, Maslenica, Medački džep i operacijâ „Bljesak“ i „Oluja“, ostali nekažnjeni, a zločini počinjeni nad srpskim narodom u Gospiću, Pakračkoj poljani, Osijeku, Sisku i Vukovaru samo su mestimično i simbolično kažnjeni.

Narodna stranka apeluje na puno obeštećenje stradalih, vraćanje stanarskih prava i izjednačenje prava srpskih povratnika i hrvatskih kolonista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari