Narodna stranka traži formiranje radne grupe za rešavanje problema frilensera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Odbor za digitalnu transformaciju Narodne stranke zatražio je danas od predstavnika vlasti da formiraju radne grupe za rešavanje problema radnika na internetu (frilensera) i predložio kratkoročna i dugoročna rešenja.

U saopštenju se kao kratkoročna mera predlaže otpis obaveza za doprinose čiji benefiti nisu korišćeni, uz zadržavanje obaveze plaćanja poreza na prihod ostvaren iznad iznosa minimalne zarade, sa reprogramom u dužini od 10 godina, bez kamate i sa mogućnošću rabata za ranu otplatu.

Predlog dugoročnog rešenja sadrži zahtev definisanja radnog i poreskog statusa frilensera uz razmatranje modela progresivnog oporezivanja, kao i razvoj online platforme za jednostavan i reprezentativan obračun, prijavu i uplatu poreza.

Narodna stranka apelovala je da situaciju sa filenserima vlast ne rešava bez konstruktivnog dijaloga i sa pozicije sile.

„‘Frilensing’, kao novi način poslovanja, zahteva prilagođavanje domaćeg zakonodavstva i mišljenja smo da će potezi koje povlači Ministarstvo finansija ugroziti životnu egzistenciju velikog broja mladih ljudi i tako ih demotivisati da samostalno kreiraju nova radna mesta“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari