Oko 30 zemalja je pod velikim pritiskom da priznaju nezavisnost Kosova, istakao je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, uoči odlaska u Njujork, gde će danas razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Munom. On je naglasio da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ne dođe do toga.

Jeremić je naglasio da Srbija čini ogromne napore da se ta priznanja spreče. On je ujedno najavio da će to u Njujorku biti jedna od glavnih tema razgovora delegacije Srbije sa predstavnicima tih zemalja.

Ministar spoljnih poslova je istakao da pritisci da se prizna Kosovo i Metohija dolaze iz najuticajnijih zemalja koje podržavaju kosovsku nezavisnost. On je napomenuo i da je, u interesu odbrane Srbije, bolje ne govoriti o tome koje su zemlje pod pritiskom.

– To su zemlje sa svih kontinenata – istakao je Jeremić.

Jeremić je najavio da će delegacija Srbije danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom razgovarati o primeni njegovog plana o šest tačaka, koji je potvrđen u Savetu bezbednosti. On je dodao i da će razgovori o planu koji je krajem prošle godine usvojen u Savetu bezbednosti UN, biti nastavljeni u četvrtak u Beogradu, sa šefom Unmika Lambertom Zanijerom.

– Primena nekih elemenata plana je počela na terenu, neki zahtevaju dodatne razgovore. Mislimo da je moglo mnogo ranije da dođe do razgovora oko onih tačaka oko kojih još ne postoji saglasnost, ali bolje ikad nego nikad – rekao je Jeremić.

On je dodao da će Beograd nastaviti da se angažuje „na ovom zajedničkom projektu, konsolidaciji mira i stabilnosti u Pokrajini a na bazi odluka donesenih u Savetu bezbednosti“.

Jeremićje rekao da zvanični Beograd neće razgovarati sa vlastima u Prištini o primeni plana od šest tačaka, naglasivši da su sa Prištinom mogući jedino razgovori o statusu za šta za sada nema spremnosti kosovskih zvaničnika.

Predsednik Srpske demokratske stranke Kosova Slaviša Petković zatražio je juče da se u buduće razgovore Beograda i Prištine uključe i predstavnici kosovskih Srba, kako oni u Skupštini Kosova tako i u Srpskom nacionalnom veću, koje nije u institucijama Kosova.

U izjavi dostavljenoj medijima povodom najave početka razgovora Prištine i Beograda, Petkovićje naveo da bi predstavnici kosovskih Srba u pregovorima mogli učestvovati u okviru Euleksa, misije koja je odlukom Saveta bezbednosti UN preuzela veliki deo nadležnosti Unmika.

U Slovačkoj konsenzus o nezavisnosti

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da u Slovačkoj vlada široki konsenzus da se ne prizna Kosovo, bez obzira na to što je Bratislava u manjini sa tim stavom u EU i on će kao šef diplomatije taj stav i dalje braniti. „Kosovo je proglasilo nezavisnost na način na koji je to učinilo i za 54 zemlje sveta on je bio dovoljan da Kosovo priznaju. Za ostale ne“, rekao je Lajčak u intervjuu koji je juče objavio slovački dnevnik SME.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari