NATO najavio otvaranje novih koridora u niskom vazdušnom prostoru iznad Kosova 1Foto: EPA EFA OMAR CAMILO

NATO je danas najavio otvaranje novih koridora u niskom vazdušnom prostoru iznad Kosova što će doprineti poboljšanju civilnog vazdušnog saobraćaja.

U saopštenju NATO-a, kako prenosi program na albanskom Radija Slobodna Evropa, „prednosti će se videti u bržim putovanjima, manjoj potrošnji goriva i smanjenom zagađenju vazduha“.

Ta odluka je doneta na sastanku o normalizaciji vazduhoplovstva na Balkanu, na kojem su učestvovali predstavnici savezničkih zemalja NATO, vazduhoplovnih vlasti, vojske i relevantnih međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva i Evropsku bezbednosnu agenciju.

NATO od 1999. godine podržava postupnu normalizaciju vazdušnog prostora nad Kosovom.

NATO najavio otvaranje novih koridora u niskom vazdušnom prostoru iznad Kosova 2

Nadzor bezbednosti saobraćaja u vazduhu sada obavlja Islandska agencija za bezbednost prevoza (ICETRA) i pruža podršku komandantu KFOR-a.

U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehničkim sporazumom iz 1999. godine, ali i sa zakonima na Kosovu, za bezbednost vazdušnog prostora na Kosovu je odgovoran komandant misije KFOR, odnosno NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari