Ne davimo Beograd zatražio podršku grupe Zelenih u EP, u pregovorima vlasti i opozicije 1Foto: NDMBGD

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je, povodom približavanja predstojećih pregovora vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, a pod okriljem Evropskog parlamenta, uputila pismo poslanici grupe Zelenih Violi fon Kramon Taubadel.

U pismu se pregovori pod okriljem Evropskog parlamenta ocenjuju kao značajna šansa za unapređenje izbornog procesa u Srbiji, ali se iskazuje i zabrinutost da, kako je navedeno, „uprkos dobrim tehničkim i političkim rešenjima na kojima su radile stručne organizacije civilnog društva i opozicioni akteri, vlast planira da na sve načine manipuliše pregovorima i prikaže stvarnost u Srbiji drugačijom od stvarnog stanja“.

Ne davimo Beograd je pozvala Fon Kramon Taubadel i sve predstavnike u ovim razgovorima „da učine sve u njihovoj moći“ kako bi od deklarativnog stava vlasti da će učestvovati u dijalogu i obezbediti sprovođenje samo nekih od predloženih mera, „došli do garancija i stvarnih pomaka“.

„Srbija zaslužuje da se u njoj poštuju najviši demokratski standardi, mi ne pristajemo ni na šta manje i spremni smo da se za to borimo. Iskrena podrška iz Evropske unije je u tom procesu veoma važna jer bez nje broj evroskeptika u Srbiji raste, podržan strahom građana da partneri iz Evrope prećutno podržavaju nedemokratske tendencije koje su zarobile našu zemlju“, ukazuje se u pismu.

Ne davimo Beograd je navela da „posebno pozdravlja aktivno uključivanje predstavnika Evropske partije zelenih za pronalaženje rešenja za uvođenje najviših demokratskih principa u Srbiji“, kao organizacija „koja ima ambiciju da i zvanično postane deo grupe zelenih partija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari