Nebojša Zelenović: Borimo se protiv pandemije i naprednjačkih laži 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Za vreme vanrednog stanja Šabac je uspešno odoleo pandemiji, obolelo je 75 osoba a tri osobe su preminule.

Međutim, posle ukidanja vanrednog stanja i izbora, u Šapcu do utorka, četvrtog avgusta, bilo je zaraženo više od 1.800, a preminule su 33 osobe. O tome šta je razlog za ovakav nagli skok obolelih, kao i o političkoj situaciji, razgovaramo sa Nebojšom Zelenovićem, komandantom lokalnog Kriznog štaba i gradonačelnikom Šapca.

– Uzroci su brojni, a ono što je evidentno da su ovo realne brojke i realna situacija. Kulminacija je došla posle 23. juna, i posle toga broj pozitivnih na testiranju iz Šapca činio je gotovo trećinu obolelih u Srbiji. Mi se ne razlikujemo do drugih gradova u Srbiji, po onim smeštenih u bolnicama i na respiratorima, ali je važno da vodimo tačnu evidenciju. Izbori su bili osnovni uzrok ogromnog povećanja broja zaraženih a republička vlast nije dorasla da se bori protiv pandemije. Naglo je proglašena pobeda protiv korone, pre svega zbog izbora, i sve prethodne mere su ukinute. Smatram da smo se uspešno izborili za povećan broj testova  i bržim rezultatima testiranja. Važne su nam činjenice da znamo pravo stanje stvari. Preduzeli smo inicijativu da odvojimo zdrave od bolesnih i verujemo da je to najbolje i za Srbiju. Ovu meru predložili su naši eminentni stručnjaci  i konsultanti dr Zoran Radovanović i dr Oliver Stojković. Do sada smo obuhvatili tri hiljade osoba, od čega kontrolišemo oko 800 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Svaki od njih im svoje ime, telefon, to policija kontroliše, a sanitarna inspekcija piše rešenja izolovanim osobama koje uručuje komunalna policija.

* U svemu ovome dolazi do opstrukcija, pre svega od v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića. Optuženi ste da niste reagovali na vreme, i da je došlo do ogromnog porasta zaraženih.

– Dok se ne uvede vanredna situacija, nisam ni mogao da reagujem kao komandant Kriznog štaba. A za to su potrebne činjenice. S druge strane od 23. juna nedostajali su testovi. Na simptome kovida žalilo se od 70 do više od 150 osoba dnevno, ali su testovi stizali na komade, dva-tri, kasnije do desetak. Drugog jula obratio sam se za pomoć stranim ambasadama, a preko kanadske ambasade i firme koju je predložila obezbeđeno je 150 testova po ceni od 16,5 evra. Trećeg jula, pre podne, Ministarstvo zdravlja obaveštava nas da su testovi obezbeđeni, a po podne direktor Veterinarskog specijalističkog instituta da oni mogu da obrade veći broj testova. Znači, sve je bilo orkestrirano, i svojevrstan pritisak na lokalnu vlast. Trećeg jula Krizni štab donosi odluku o uvođenju vanredne situacije u Šapcu, a simptomatično da ne prisustvuje dr Vujković, dok je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović bio uzdržan. Sutradan, četvrtog jula, predsednik Vučić izjavljuje da sam vanrednu situciju izmislio da ne bismo priznali izborni poraz, dok na sednici Gradske skupštine odbornici SNS ne podržavaju uvođenje vanredne situacije. Sasvim su zlonamerne optužbe dr Vujkovića da sam ja napravio žarište pandemije ne primenjujući mere koje je predložio Zavod za javno zdravlje. Takođe, sasvim su neprimerene optužbe da je do povećanja broja zaraženih došlo zbog organizovanja Festivala ruža u Lipolistu, sednice GO DS u Šabačkom pozorIštu kao i konjičkih trka 28. juna. Sve ove manifestacije održane su uz primenu mera koje je predložio republički Krizni štab.

* Bilo je i optužbi da ste na svoju ruku organizovali kovid bolnicu u sali Ekonomske škole i da ste, takođe, nepotrebno angažovali kao stručne konsultante dr Zorana Radovanovića i dr Olivera Stojkovića. Koliko je javnost o svemu ovome obaveštena?

– Ovi eminentni stručnjaci, dr Radovanović, koji je praktično učitelj brojnih generacija epidemiologa i uživa nepodeljen stručni ugled u svetu, a takođe i dr Stojković prepoznatljiv u širim naučnim krugovima, saglasni su za korišćenje novog algoritma, brzim antigenskim testovima. Na osnovu njihovog mišljenja pisali smo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, i ja lično ministru Lončaru. Ovi testovi su tri puta jeftiniji, primenjuju se u SAD, Brazilu i još nekim razvijenim zemljama. To znači da relativno brzo utvrdimo broj obolelih, i da razdvojimo zdrave od njih. Na taj način epidemija se može dovesti pod kontrolu u kraćem roku, a u suprotnom može da traje i dve godine. U Beogradu i Novom Sadu čak se ne evidentiraju kontakti zaraženih. Međutim, dr Vujković je dozvolio sebi da sa omalovažavanjem govori o profesora Radovanoviću, a za profesora Stojkovića kaže da praktično samo radi na utvrđivanju očinstva. Još uvek nije stigao odgovor ministra Lončara za ovaj predlog. Za kovid bolnicu u sali Ekonomske škole pokazalo se da smo sposobni da je opremimo u kratkom roku, iako nismo dobili krevete od Vojske, ali da smo koristili opremu iz robnih rezervi a znatno su nam pomogli donatori. Mi smo je opremili, a onda ministar Lončar kaže da treba infektolog. I to smo obezbedIli, i na kraju od toga ništa nije bilo. A bila je spremna da primi 75 Šapčana koji bi imali daleko bolje uslove nego na Sajmu ili beogradskim bolnicama. Nakon molbe premijerke Brnabić mi smo ovu kovid bolnicu pripremili za jedan dan, a njen rukovodilac, potpukovnik Mićović sa VMA, dao je najbolje ocene o funkcionalnosti i opremljenosti. Moj posao je da se staram o javnom zdravlju građana i ja sam spreman da sa bilo kime razgovaram kako bi se na najbolji način izborili sa ovom pošašću. Zlonamernih je uvek bilo i biće, jedino se istinom i dobrim rezultatima možemo izboriti sa time. A desilo se, na primer, da dr Vujković predloži da se zatvori fabrika Jazaki, da bi posle mojih konsultacija sa republičkom vlašću i njihovim stavom o privrednim aktivnostima, on ekspresno promenio mišljenje. U Šapcu o svemu ovome javnost se  obaveštava preko redovnih konferencija za novinare koje direktno prenosi  TV Šabac. To je jedinstven primer informisanja građana o pandemiji, za razliku od drugih sredina gde se ne zna broj obolelih kao i preminulih.

* Kako funkcioniše šabačka privreda u vanrednim okolnostima, i kakva sve iskušenja čekaju šabačke preduzetnike?

– Za sada nijedna fabrika nije zatvorena, mada su neke redukovale svoju proizvodnju. Pre svega one koje su povezane sa matičnim zemljama gde su veliki zastoji u privređivanju. Kod nas najviše trpe ugostitelji, frizeri, saobraćaj i uopšte sektor usluga. Mi smo na molbu ugostitelja tražili od republičkih vlasti da im se omogući rad do 23 časa, što je popravilo njihovu situaciju. Doneli smo odluku o odlaganju plaćanja obaveza, međutim očigledno da su veliki problemi da se privreda i društvo pokrene. Pokazuje se to i u prilivima gradskog budžeta, tako da će ostati jedna znatna praznina u prihodnoj strani.

* Šabac je jedina lokalna samouprava gde izbori nisu završeni. Prema odluci Gradske izborne komisije lokalni izbori na 27 biračkih mesta održaće se sedam dana nakon ukidanja vanredne situacije. Međutim, očigledne su bile izborne krađe i malverzacije, što je uostalom pratilo i izbore na republičkom nivou. Podneli ste krivične prijave, a uputili i ustavnu žalbu Ustavnom sudu. Šta očekujete od nadležnih institucija?

– Mi smo podneli 42 krivične prijave protiv 125 lica, sa imenima i prezimenima, sa dokaznim materijalom. To su bila organizovana kriminalna postupanja, gde se kupovinom glasova, pretnjama, ucenama nastojalo da se promeni izborna volja. Prema procenama pravnog tima ZZS pokradeno je pet do osam hiljada glasova, gde se glas plaćao od dve do pet hiljada dinara. Takođe, GIK je zapisnički konstatovala nekoliko hiljada falsifikovanih glasačkih listića. Verujem u institucije i dajemo mogućnost da tužilaštvo, policija kao i sudstvo časno odrade svoj deo posla.

* Na političkoj sceni stigla je najnovija inicijativa o udruživanju opozicije. Kakva je pozicija stranke na čijem ste čelu – Zajedno za Srbiju, posle izbora i posle prekomponovanja Saveza za Srbiju?

– Otvoreni smo za predloge a ključ je u promeni lošeg režima. Potrebno nam je konstituisanje snažne političke organizacije sa novom, jasnom politikom, koja može da okupi više od milion pristalica. Potrebni su novi ljudi, respektabilni, sposobni, koji su spremni da daju novu snagu političkom životu Srbije. Moja očekivanja su da bi to mogla da bude Demokratska stranka, a proces ujedinjenja ZZS sa DS biće okončan čim se završi ova vanredna situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari