Nedeljkov: Svaki peti članak pozitivan prema Kini 1Vučić i Si Đinping Foto: FoNet/TV Fonet

Evropske vrednosti i opredeljenost ka evropskim integracijama deluje da važe samo na papiru, jer u praksi sasvim je drugačiji slučaj.

Stanje demokratije u Srbiji je zabrinjavajuće, što potvrđuju i mnogi međunarodni izveštaji koji mere različite demokratske indikatore. To i nije toliko iznenađujuće jer se i u medijima potencira sadržaj koji promoviše nedemokratske vrednosti, pa tako i zemlje poput Kine i Rusije, kaže za Danas Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

On ovu ocenu iznosi, upitan da komentariše nalaze Digitalnog forenzičkog centra, nevladine organizacije pri Atlantskom savetu u Podgorici, koja je prekjuče saopštila da je utvrdila da postoji posebna bot mreža na Tviteru čiji je zadatak da veliča prijateljstvo Beograda i Pekinga, uz veličanje predsednika Aleksandra Vučića i vladajuće Srpske napredne stranke.

„Rezultati Crtinog monitoring medija u martu mesecu pokazuju da je svaki peti članak koji pominje neku stranu zemlju pozitivan prema Kini, dok jedva četiri odsto tih članaka su pozitivni prema Evropi. Najcitiraniji u člancima koji pominju strane zemlje je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u gotovo 70 odsto slučajeva. Predsednik Srbije se u martu mesecu citirao najviše u prilozima koji su bili neutralni za Evropu (svaki treći), dok u svakom petom slučaju pozitivan za Kinu. U tom smislu, ne iznenađuje da i na društvenim mrežama, stranačka internet mašinerija promoviše one stavove koje u javnosti iznosi državno rukovodstvo“, navodi Nedeljkov za Danas.

Digitalni forenzički centar saopštio je prekjuče da je uočeno 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, koje u sadržaju imaju ključne riječi Kina i Srbija od 9. marta do 9. aprila, čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa „bot“ naloga.

„Analiza pokazuje je da se sadržaj, odnosno tvitovi mogu grupisati u tri kategorije, shodno narativima koje su širili: veličanje kineske pomoći i kinesko-srpskog prijateljstva, veličanje predsjednika Srbije i Vlade za dobro preduzete korake, izostanak pomoći EU.“

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji je vrlo aktivan na Tviteru, gde brani provladine stavove, juče je za Danas odbio da komentariše tvrdnje DFC-a rečima da mu je mrsko da „odgovara na idiotska pitanja“.

NDB: Okrenuli su se Fejsbuku

Na društvenoj mreži Fejsbuk sa radom počela „nova naprednjačka platforma za širenje mržnje prema političkim neistomišljenicima i nezavisnim medijima pod imenom COVID 19 Serbia“, saopštava organizacija Ne davimo Beograd. „Bestidno koristeći interesovanje građana za pandemiju koja nas je sve pogodila, pod ovim imenom šire se bogato sponzorisane objave sa napadima, podmetačinama i huškanjem na nasilje prema nepodobnim javnim ličnostima i medijima. Od njenog nastanka, na ovoj stranici nema nijedne vesti o pandemiji COVID 19“, navodi NDB, dodajući da je meta njen aktivista Radomir Lazović. Nakon što je kompanija Tviter nedavno ugasila preko 8 hiljada naloga koji su „radili na promovisanju srpske vladajuće stranke i njenog lidera“, očito da je fokus vlasti ponovo prebačen na Fejsbuk, zaključuje NDB. Navodi se da su mete platforme i Ana Lalić, novinarka portala Nova S, koja je izveštavala o teškim uslovima rada medicinskog osoblja u KC Vojvodine, kao i TV stanica N1. Dodaje se da je NDB na meti progona odavno i iskazuje solidarnost sa ljudima koji su izloženi različitim vrstama odmazde režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari