Negotin: Potvrđene dve izborne liste vlaške manjine 1Negotin Foto: wikipedia

Pripadnici vlaške nacionalne manjine na predstojećim izborima za Nacionalni savet Vlaha koji će biti održani u nedelju biraće članove Saveta sa dve izborne liste koje je potvrdila Republička izborna komisija.

Pod rednim brojem 1 je lista “Vlasi za Srbiju” koja ima 23 kandidata i na njoj je prvi aktuelni predsednik opštine Kučevo Novica Janošević. Pod rednim brojem 2 je lista “Udruženje Gergina Negotin – Primarijus dr Siniša Čelojević” takođe sa 23 kandidata koliko inače broji Nacionalni savet Vlaha, a prvi na listi je primarijus dr Siniša Čelojević. Ovo udruženje se “izborilo” da broj biračkih mesta u negotinskoj opštini na kojima će pripadnici albanske, bugarske, vlaške, romske, rumunske, rusinske, slovačke i slovenačke nacionalne manjine upisani u poseban birački spisak sa četiri, bude povećan na 10.

-Nakon dopisa RIK, Kancelariji za ljudska i manjinska prava, ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, zaštitniku građana i kancelariji OEBS-a u Beogradu, opštinske vlasti su konačno shvatile značaj većeg broja biračkih mesta i RIK je odobrio 10 biračkih mesta. Time se omogućava Vlasima da glasaju ili u svojim ili najbližim selima, a ne da kao do sada da putuju i po 20 i više kilometara da bi ostvarili svoje Ustavom zagarantovano pravo da glasaju za svoje predstavnike u Nacionalnom savetu Vlaha.- kaže prim. dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina”.

Kako navode u ovom udruženju, „Gergina“ ima aktiviste u velikom broju opština gde žive Vlasi i u želji da izbori za Nacionalni savet Vlaha budu što demokratskiji, imali su nameru da u biračkim odborima budu zastupljeni i članove “Gergine”. Zato su blagovremeno, polovinom oktobra poslali dopise radnim telima u opštinama Negotin, Majdanpek, Bor i Boljevac sa kandidatima za biračke odbore.

– Nažalost, nijedan naš predlog nije uvažen, time izražavam veliko nezadovoljstvo i sumnju u regularnost izbora. – navodi prim. dr Čelojević dodajući da i posle više pokušaja nisu uspeli da pronađu lica za neke biračke odbore jer se mnogi plaše aktuelnih predsednika lokalne vlasti.

-Takođe, ovih dana smo svedoci da, u selima opštine Negotin u kojima žive Vlasi, „emisari“ aktuelne vlasti obilaze domaćinstva, sa posebnim biračkim spiskovima radi evidencije sigurnih glasova. Zbog toga ih treba podsetiti da je to krivično delo, jer, u članu 51, Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, jasno stoji da „…podaci iz posebnog biračkog spiska uživaju posebnu zaštitu. Zabranjeno je i kažnjivo svako korišćenje podataka iz posebnog biračkog spiska.“ Osim toga, postavlja se pitanje odakle tim licima posebni birački spiskovi, ako se zna da su spiskovi pod posebnom zaštitom, pa će naše Udruženje podneti krivičnu prijavu protiv „N.N.“ lica, zbog zloupotrebe posebnih biračkih spiskova. – stoji pored ostalog u saopštenju Udruženja “Gergina” koje je potpisao prim.dr Čelojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari