Nejasno sproveden energetski sporazum 1Foto: EPA-EFE/ Malton Dibra

Sudeći prema najavama KOSTT-a ali i albanskog premijera Edija Rame, juče je došlo do sprovođenja dela sporazuma o energetici, i Kosovo, odnosno operator prenosnog sistema KOSTT je počeo da deluje samostalno i to kao oblast unutar regulatornog bloka Kosovo – Albanija.

Prema rečima Milice Rakić Andrić, novinarke portala Kossev, to bi u praksi trebalo da znači da će samo KOSTT biti nadležan za snabdevanje Severa energijom, što je do sada radio i EM preko trafostanice u Valaču.

– Da li je to zaista i tako, građanima na Severu to niko iz Srbije nije objasnio. Iz Kancelarije za KiM poslednjih dana stizale su samo tvrdnje da će struje biti, ali ne i odakle će ta struja od sada dolaziti kao ni bilo kakva informacija o statusu sporazuma o povezivanju KOSTT-a i evropske mreže operatora ENTSO-e. Podsetila bih da je upravo taj sporazum i članstvo Kosova u ENTSO-e dogovoreno sporazumom o energetici, ali je njegova primena bila uslovljena licenciranem kompanije Elektrosever i EPS trgovina koje bi na Kosovu funkcionisale kao ćerke firme EMS-a. Do licenciranja ovih kompanija nije došlo, što je i jedino što je Kancelarija za KiM potvrdila, ali je uprkos protivljenju Srbije, sporazum o povezivanju KOSTT i ENTSO-e odobren unutar Regulatorne grupe za kontinentalnu Evropu aprila ove godine. Isti taj pokušaj Srbija je blokirala novembra 2018. a šta se od onda do aprila ove godine promenilo pa je on sada odobren, takođe nije poznato – objašnjava Milica Rakić Andrić za Danas.

Kako dodaje, Sporazum o energetici je, prema njenoj oceni, i najopskurniji kada su informacije za javnost u pitanju, što zbog toga što tema zahteva dosta stručnih informacija, ali i zbog osetljivosti.

– Što se plaćanja računa za struju na severu Kosova tiče, to je tačno, velika većina građana račune za struju ne plaća i to baš zato što nije poznato kome se struja plaća. S jedne strane, nama račune dostavlja Elektrokosmet, a većina njih su paušalni jer ni satovi za očitavanje energije nisu ispravni, dok kosovski KEDS ne dostavlja račune, iako Kosovo tvrdi da trošimo struju sa Kosova, odnosno Obilića. Srpska strana, s druge strane, navodi da struja za Valač dolazi preko Novog Pazara i, prema našim saznanjima, upravo to će od juče biti nemoguće. Stručnjaci iz te oblasti kažu da retroaktivna naplata nije realna baš zato što se ne zna koliko je struje sa koje strane utrošeno. Tako da je moja pretpostavka da će se struja samo od januara plaćati kosovskom KEDS-u – zaključuje sagovornica Danasa.

Danas je imao uvid u jedan od računa koji su sporadično stizali građanima severnog Kosova, iz avgusta 2019. godine, gde je označen dug od 416.432 dinara, plus dug od 72.000 za energiju utrošenu do 2012. godine.

– Sada je režim konačno promenjen i Srbija je bila prinuđena da „otpiše“ distribuciju struje na severu Kosova jer je kosovska elektroprivreda ujedinjena i osamostaljena od srbijanske elektroprivrede, pa će se u skladu sa tim primeniti i režim plaćanja. Kosovo je do sada bilo vezano isključivo za Elektrodistribuciju Srbije, a nedavno je pušten u rad dalekovod, od 400 megavata, sa Albanijom. On je vezan za evropski sistem, koji automatski reguliše snabdevenost strujom i napon sa dve strane, čime je ujedno postalo autonomna jedinica sistema – kaže za Danas Škeljzen Malići, kosovski publicista i analitičar.

Prema njegovim rečima, u aprilu 2020. Kosovo je potpisalo sporazum za stvaranje regionalnog saveza za distribuciju energije sa Albanijom, napustivši raniji sistem u kojem su bili Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija.

– Projekt je finansirala Nemačka. I dalekovod i tu reorganizaciju. Ranije je Srbija ucenjivala Kosovo i odbijala da „prebija“ račune za potrošnju struje, jer je sever Kosova smatrala delom svog sistema – navodi Malići.

Rama: Istorijsko dostignuće

Albanski premijer Edi Rama bio je juče u dispečerskom centru dalekovoda za snabdevanje struje između Kosova i Albanije. Rama je rekao da je to istorijsko dostignuće na koje se čekalo od 2010. Više  stranaka i udruženja (Narodna stranka, Narodni slobodarski pokret, Oslobođenje) juče je ocenilo da je vlast u Beogradu „izdala“ i „prevarila“ srpske građane na Kosovu, predajući i „trafostanicu Valač“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari