Nemački parlamentarci završili dvodnevnu posetu Srbiji 1

Poslanici nemačkog Bundestaga iz redova najveće parlamentarne grupe CDU/CSU, Johan Vadeful i Hans Joahim Falenski, preneli su sagovornicima u Beogradu da se Berlin i dalje drži „devize“: „Stabilan Balkan, stabilna Evropska unija“.

Oni su istakli značaj nastavka briselskih pregovora Beograda i Prištine i Berlinskog procesa na Zapadnom Balkanu, kažu za Danas nezvanično pojedini učesnici sastanaka sa Vadefulom i Falenskim. Prema rečima naših sagovornika, jedna od tema razgovora bili su i izbori za Evropski parlament, koji će biti održani u maju naredne godine, a gosti iz Berlina obećali su i nastavak podrške Nemačke Srbiji u daljim fazama pridruživanja Uniji.

Vadeful i Falenski su se u prethodna dva dana u Beogradu susreli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i srpskim poslanicima, ali se nisu obraćali medijima. U saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima predsednika Srbije navodi se da je Johan Vadeful, zamenik predsedavajućeg CDU/CSU u Bundestagu, istakao da Nemačka „ima veliko poverenje u Srbiju i njen evropski put“, te da je podržao spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa, ali je „u isto vreme istakao nemačku poziciju u vezi sa promenom granica koju je definisala kancelarka Merkel“. Nemačka kancelarka je, podsetimo, nedavno poručila da „nema promene granica na Balkanu“, ali pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Berlina za Danas nezvanično tvrde da će i Nemačka, na kraju, podržati kompromis koji budu postigli Beograd i Priština.

Sa Andrićevog venca je, takođe, saopšteno, da je predsednik Vučić preneo nemačkim poslanicima da je Srbija opredeljena da „zbog mirne budućnosti naše zemlje i celog regiona radi na postizanju kompromisnog rešenja“ za Kosovo „koje bi u isto vreme zaštitilo naše državne i nacionalne interese“, uz opasku da „malo ko u svetu sa sigurnošću koje su granice Srbije, a koje Kosova“, naglasivši da je „dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda“. Vučić je, istovremeno, izrazio zadovoljstvo „što Srbija i Nemačka imaju najbolje odnose u svojoj istoriji, koje karakteriše veliko međusobno poverenje“.

Narodna skupština Srbije je saopštila da je Johan Vadeful u razgovoru sa predsednicom Grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesnom Marković i zamenicom predsednika Odbora za evropske integracije rekao da su „svi nemački poslanici za proširenje EU na Zapadni Balkan i Nemačka će biti konstruktivni partner celom regionu u tom procesu“. On je pozdravio dobru saradnju i odnose Srbije i Nemačke, posebno istakavši parlamentarnu saradnju, i podsetio na važnost nastavka reformi u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i pravosuđa.

Poslanica Vesna Marković je istakla važnost članstva u EU za Srbiju, kao i važnost saradnje u okviru Berlinskog procesa koji osnažuje ekonomski i politički naš region. Ona je navela da je nedostatak Berlinskog procesa izostanak direktnog uključivanja parlamentaraca. Ona je dodala i da je za Srbiju važna podrška Nemačke na putu evropskih integracija, jer proširenje nije samo važno za stabilnost regiona, već i same EU. Takođe, Marković je ocenila da je sa samita u Sofiji, posle dugo vremena, poslata poruka da EU nije odustala od proširenja, što je za Srbiju veoma važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari