Većina narodnih poslanika u Skupštini Srbije nije se mnogo zabrinula zbog toga što danas neće raditi jer je Aranđelovdan. Problem nisu ni mnogi zakoni koji će ostati „na čekanju“ do sledećeg radnog dana. Pojedini poslanici slažu se sa odlukom o neradnom petku, neki podsećaju da po Poslovniku petak i nije radni dan, dok neki smatraju da bi sve danas propušteno „trebalo nadoknaditi neki drugi dan“.

Među poslanicima u Skupštini Srbije juče je bilo i onih koji nisu bili informisani o tome da se zbog crvenog slova neće raditi.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić kaže za Danas da je „Skupština u velikoj krizi, tako da joj jedan dan manje ili više ništa neće značiti“.

– Najlakše je reći da se za verski praznik ne radi. Postavlja se pitanje koji je to manje značajan, a koji više značajan praznik. Zašto ne svi praznici i zašto ne sve verske konfesije. Mislim da onaj koji odlučuje kada se radi a kada ne, treba dobro da razmisli o svim građanima Srbije. Ja sam za to da se radi, ali da postoje retki izuzeci koji bi Poslovnikom bili uređeni, a ne da to bude procenom predsednika Skupštine – napominje Nikolić.

Žarko Korać, predsednik SDU i član poslaničke grupe LDP, ističe za Danas da je „tempo kojim Skupština radi neshvatljiv“.

– Ako nam je cilj da usvojimo što više zakona i to po ubrzanoj proceduri, onda bi valjda trebalo da se radi i vikendom. To nam pokazuje u stvari da ne postoji stvarna spremnost da se zakoni usvoje što pre.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kaže pak da postoji dogovor da se jedan dan u nedelji ne radi i da je to po Poslovniku ponedeljak ili petak.

– Mi po potrebi radimo i ponedeljkom i petkom, ali postoji dogovor da poslanici zbog tempa rada i potrebe da rade i u svojim lokalnim sredinama imaju bar jedan slobodan dan. Mogli smo da biramo da li će to biti ponedeljak ili petak. Dogovorili smo se za petak. To znači da ćemo sledeće nedelje raditi i u ponedeljak i u petak – ističe Kolundžija. Na Poslovnik se poziva i Nikola Novaković, poslanik G17 plus, koji napominje da je za to da se ne radi ako većina poslanika slavi slavu.

– Ako veći deo poslanika ne dolazi, onda je bolje da ne radimo jer će se samo izgubiti vreme, samo stvaramo privid da radimo. Mislim da ćemo tek izmenom Poslovnika uspeti da ubrzamo rad Skupštine i učinimo je efikasnijom. Pristalica sam toga da se crveno slovo u kalendaru poštuje, kao i da poštujemo druge vere. Opravdano je i mislim da nećemo ništa naročito izgubiti. Nisam za to da nadoknadimo vreme, već da odredimo da i oni po Poslovniku neradni dani ubuduće budu radni – kaže Novaković za naš list.

Poslanik DSS Zoran Šami podseća da je petak inače neradan dan za Skupštinu, kao i da postoji mogućnost da Skupština iznimno radi, ali da za to nema potrebe. „Ne kažem da Skupština mora da poštuje sve verske praznike, jer ih ima mnogo, ali sutrašnji je dosta značajan i veliki broj građana ga slavi“, ističe Šami za Danas.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić napominje da „ako već postoji dogovor da se danas ne radi, neka se radi neki drugi dan, subotom i nedeljom, ili duže radnim danima“. Skupština Srbije je prema oceni poslanice SRS Nataše Jovanović, najviše vremena izgubila onda kada nije radila dva meseca.

– Poštujemo to što većina poslanika, kao i neki građani Srbije, slave Aranđelovdan, ako je to razlog da Skupština ne radi. Međutim, to nije razlog. Po ponašanju Gordane Čomić, vidi se da vladajuća koalicija opstruiše rad, jer znaju da će na dnevni red doći tema o izglasavanju nepoverenja Vladi. Kada je reč o slavi, to mogu da prihvatim – smatra Jovanovićeva.

Pastor očekuje slično za katolički Božić

Predsednik Poslaničke grupe manjina Balint Pastor kaže za Danas da je danas velika slava i da ne vidi problem što tog dana Skupština neće raditi. „Skupština bi mnogo brže trebalo da radi. Kada to kažem mislim na dinamiku rada i usvajanja zakona, a ne na broj radnih dana. Isto tako moram da izrazim očekivanje da Skupština neće raditi ni 24. i 25. decembra, kada su katoličko Badnje veče i Božić. Bilo bi u redu da Skupština u vreme velikih verskih praznika ne radi. S druge strane, zakonodavni rad mora da se ubrza. Ako se to tako uradi ne bi trebalo da bude problema da se po jedan dan nedeljno ne radi“, kaže Pastor. Laslo Varga, član Poslaničke grupe manjina, smatra da je veći problem od toga da li se radi u petak ili ne, to što je rad od utorka do četvrtka neefikasan..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari