Nikodijević opet predsednik gradske skupštine 1Foto: Beoinfo

Četiri dana ostalo je do konstitutivne sednice Skupštine Beograda, ali za sada je postignut jedino načelan dogovor da će gradsku vlast i u naredne četiri godine činiti isti politički partneri kao i u prethodnom periodu – Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

Velika je verovatnoća, kako Danas nezvanično saznaje, da će socijalista Nikola Nikodijević i u naredne četiri godine predsedavati Skupštini Beograda, a da će njegov zamenik u gradskom parlamentu biti naprednjakinja Andreja Radulović.

Svi ostali detalji vezano za kadrovska rešenja biće poznati tek nakon predstojećih sastanaka koji bi trebalo da se održe u subotu ili nedelju. Očekuje se da će o načinu funkcionisanja Beograda i detaljima vezanim za rukovođenje gradom razgovarati na jednoj strani lideri SNS-a i SPS-a, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a na drugoj predsednici beogradskih organizacija ovih stranaka Nebojša Stefanović i Nikola Nikodijević.

Nikodijević za Danas kaže da su za sada sva pitanja otvorena. Kako kaže, SPS ima načelan dogovor sa SNS, ali koalicioni sporazum neće biti potpisan, kao što nije bio ni u prethodne četiri godine. „Ni sada nećemo imati potpisan koalicioni sporazum, imamo dogovor, a nama reč vredi više od papira“, kaže Nikodijević i dodaje da o kadrovskim rešenjima za sada nije bilo reči i da će se sve znati nakon sastanaka koji bi trebalo da se održe tokom vikenda.

On napominje da je ostalo još malo vremena do održavanja konstitutivne sednice i da bi narednih dana morao da održi i sastanke sa predstavnicima odborničkih grupa.

„Predstavnike izbornih lista koje su ušle u parlament Beograda pozvaću na konsultacije najverovatnije 7. ili 8. maja kako bismo dogovorili neophodne tehničke detalje koji će prethoditi konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, koja je zakazana za 9. maj. Na tim konsultacijama odredićemo novu izbornu komisiju, broj odborničkih grupa, raspored sedenja u gradskoj skupštini, ali i raspored kancelarija koje će odbornici koristiti u Skupštini Beograda“, kaže za Danas socijalista Nikodijević.

Na konstitutivnoj sednici biće verifikovani mandati novih odbornika i izabran predsednik i zamenik Skupštine grada i sekretar. Konstitutivnom sednicom Skupštine Beograda, do izbora predsednika Skupštine, predsedavaće najstariji odbornik.

Novi gradonačelnik Beograda može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradskog parlamenta, a posle izbora prvog čoveka Beograda steći će se uslovi da se biraju i svi organi Skupštine grada. Da podsetimo, gradonačelnika bira Skupština grada, iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika. Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada.

Sagovornici Danasa tvrde da u ovom trenutku gotovo niko sa sigurnošću ne može da kaže ko će biti novi gradonačelnik Beograda, ali i da je gotovo sigurno da tu dužnost u naredne četiri godine neće obavljati dosadašnji gradonačelnik Siniša Mali. „Ozbiljne i gotovo podjednake šanse da preuzmu kormilo grada imaju Irena Vujović, Andreja Mladenović i naravno Goran Vesić. Sva ova tri kandidata uživaju ogromno poverenje predsednika Vučića i što je takođe važno pokazali su da dobro brinu o Beogradu. Do izbora gradonačelnika ima još dosta vremena i zato ne treba žuriti sa kadrovskim rešenjima“, kaže sagovornik Danasa. Na primedbu da je Vesić na jednoj od beogradskih opština već proglašen novim gradonačelnikom, naš sagovornik kaže da je to bio lapsus i možda nečija intimna želja, ali da o kadrovskim rešenjima nije bilo reči.

Saziv i klubovi

U novom sazivu gradskog parlamenta lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ imaće 64 odbornička mandata, lista „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ 26 mandata. Lista „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ imaće 12 mandata, dok će osam odbornika u Skupštini Beograda imati i lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija“. Prema ranijim informacijama, partneri na Đilasovoj listi podelili su se u tri kluba – Đilas ima 10 odbornika, uključujući Levicu Srbije, Pokret za preokret i sindikat Sloga, Narodna stranka Vuka Jeremića 7, a PSG Saše Jankovića 9. Politički izvori Danasa ne isključuju mogućnost da Đilas i Jeremić nastupe sa jednim klubom, ali čiji bi šef bio iz Jeremićeve stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari