Šefovi država ili vlada Evropske unije poručili su juče da Srbija može ubrzati napredak ka Uniji, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo u evropskoj dvadesetsedmorici, s tim da uspešno sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ispuni uslov pune saradnje s Haškim sudom.

Šefovi država ili vlada Evropske unije poručili su juče da Srbija može ubrzati napredak ka Uniji, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo u evropskoj dvadesetsedmorici, s tim da uspešno sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ispuni uslov pune saradnje s Haškim sudom. To se navodi u nacrtu zaključaka sa samita evropske dvadesetsedmorice, koji su podvukli da „očekuju formiranje nove vlade u Beogradu s jasnim evropskim programom koji će biti sprovođen kroz nužne reforme“.
Međutim, predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je na konferenciji za novinare da se Francuska zalaže za ulazak Srbije u EU, ali je rekao da će ona biti dobrodošla u briselski krug „tek kad se reši kriza sa usvajanjem Ugovora iz Lisabona“. Na pitanje novinara da li Srbija može da dobije status kandidata za EU do kraja godine, Sarkozi je rekao da se Francuska zalaže za ulazak Srbije u članstvo EU, „budući da je Srbija puno propatila poslednjih godina, pa je potrebno da joj se pošalju pozitivni signali“. Francuski predsednik je rekao da neće biti proširenja EU na Zapadni Balkan bez usvajanja ugovora iz Lisabona, objasnivši da se bez tog ugovora EU vraća na Ugovor iz Nice koji predviđa uniju od 27 članica….“a to znači da nema daljeg proširenja“. Sarkozi je naglasio da se Francuska zalaže za ulazak država Zapadnog Balkana u EU, ali je stavio do znanja da su za to potrebne nove institucije EU.
Evropski lideri su pre ove Sarkozijeve izjave istakli i da je „Evropska unija i dalje rešena da odigra vodeću ulogu u obezbeđenju stabilnosti na Kosovu, kroz delovanje Euleks misije na Kosovu, specijalnog predstavnika EU i njegovog doprinosa međunarodnoj civilnoj kancelariji“.
„Evropska unija pozdravlja izveštaj generalnog sekretara UN o Unmiku, i njegovu nameru da preoblikuje međunarodno civilno prisustvo na Kosovu“, navodi se u pripremljenim zaključcima zasedanja lidera EU. U obrazloženju stava da se može ubrzati pridruživanje i davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, šefovi država ili vlada EU stavljaju do znanja da je to ostvarljivo „čim se ispune uslovi u saglasnosti sa zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU od 29. aprila“.
Tada je zaključeno da za stupanje na snagu privremenog trgovinskog sporazuma EU-Srbija i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima zemalja EU i Evropskom parlamentu, Savet ministara EU mora prethodno oceniti da vlada Srbije „čini sve moguće napore da se uhapse i izruče optuženi“ od Haškog suda. U zaključcima aprilskog zasedanja precizirano je da je to „suštinski element Sporazuma“ EU-Srbija i to je bio kompromis, kako je tad objašnjeno, da Holandija povuče zahtev da za stupanje na snagu sporazuma prethodno optuženi Ratko Mladić mora biti u zatvoru Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari