Nikolić: Saradnja s Kinom u usponu 1Foto: EPA/ANDREJ CUKIC (arhiva)

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa predstavnicima kineske Narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama, na čelu sa zamenikom predsednika Song Đing Vuom, i istakao da je međusobna saradnja dveju država u velikom usponu.

„U Srbiji je Kina počela sa investiranjem u infrastrukturu, autoputeve, potom je usledila i uspešna privatizacija Železare u Smederevu“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je kineska kompanija Zijin jedna od zainteresovanih za strateško partnerstvo sa RTB „Bor“ i podsetio da je danas potpisan sporazum za izgradnju fabrike automobilskih guma „Shandong Linglong“ u Zrenjaninu, piše u saopštenju.

„U Srbiji su svi svesni koliko je bitna saradnja sa Kinom i drago mi je da polako počinje da se ostvaruje moja ideja da Kina proizvodi u Srbiji“, istakao je Nikolić.

On je rekao da Srbija sebe svrstava u najveće prijatelje Kine.

„Sve dok ima mudrosti u srpskom narodu, Kina će biti naš prijatelj“, rekao je Nikolić.

Song Đing Vu je kazao da je potpisivanjem izjave o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije 2016. godine stvorena osnova na kojoj se danas odnosi dve države snažno razvijaju.

„Kineska delegacija koju predvodim boravi u Srbiji kako bi nastavila put koji ste vi i predsednik Kine Si Đinping postavili kao novi put saradnje naših dveju država“, rekao je Song Đing Vu.

On smatra da Srbija ima veliki potencijal za brz razvoj u svim oblastima i da kineski privrednici imaju interes da učestvuju u privrednom razvoju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari