Ninić: Mali poručuje da je blagajnik i računovođa vlasti, zbog čega moraju da ga brane 1Foto: Dosta je bilo

Ministar finansija Siniša Mali je u svojim medijskim nastupima, od trenutka kada je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila da je on bio vlasnik 24 apartmana na bugarskom primorju, verovatno želeo da poruči da je „blagajnik i računovođa“ predstavnika vlasti i da državno rukovodstvo treba uz njega da ostane „do kraja“, ocenio je advokat Ivan Ninić. 

Ministar finansija Siniša Mali je u svojim medijskim nastupima, od trenutka kada je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila da je on bio vlasnik 24 apartmana na bugarskom primorju, verovatno želeo da poruči da je „blagajnik i računovodja“ predstavnika vlasti i da državno rukovodstvo treba uz njega da ostane „do kraja“, ocenio je advokat Ivan Ninić.

On je večeras, gostujući u Utisku nedelje, naveo da je istina da Mali, u trenutku prometaovanja tih nekretnina, bio državni službenik a ne funkcioner, ali da je nedugo potom, u aprilu 2013. godine, postao funkcioner ulaskom u Upravni odbor Kliničkog centra Srbije.

Prema Ninićevim rečima, samim tim je Mali bio u obavezi da prijavljuje u svojim imovinskim kartonima sve nekretninke koje poseduje, odnosno da je kršio zakon.

„Od 2010. godine su funkcioneri (u obavezi) da prijavljuju imovinu i prihode. Problem je što Tužilaštvo za organizovani kriminal i Agencija za borbu protiv korupcije ćute“, rekao je Ninić.

On je dodao da je više nadležnih institucija naknadno sastavilo izveštaj o Malom, u kom je navedeno da je sadašnji ministar na čelu „hobotnice“, da je upravljao sa 45 računa, a koji je jedino rezultirao smenom direktorke Agencije za borbu protiv korupcije i ljudi koji su na izveštaju radili.

„Kada je taj izveštaj došao Višeg javnog užilaštva, (ono je odlučilo) da nema ničeg što bi bilo inkriminišuće. Nakon toga je predmet poslat Osnovnom javnom tužilaštvu, pred kojim je Mali sklopio (sporazum o priznanju) oportunitetom, pa je platio 200.000 dinara, a krivična prijava je odbačena“, dodao je Ninić.

Kao problem u gonjenju potencijalne korupcije, Ninić ističe i sudsku praksu, jer iako je za neprijavljivanje imovine zaprećena kazna do pet godina zatvora, za sada ne postoji ni jedna osuđujuća preseda za krivično delo.

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo navodi da je taj medij ranije pisao da je Mali kupio 24 stana, ali da je tek sada „Pandora papirima“ utvrđeno da je on stajao iza of-šor firmi kojue su obavile transakciju.

Ona je dodala i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, bio punomoćnik za of-šor firmu osnovnanu 1998. godine, da su mu prosledili pitanja vezanu za tu kompaniju.

„(U tu prepisku) najverovatnije je imao uvid glavni urednik Informera Dragan Vučićević, jer je nakon toga spominjao 1998. godinu, iako se ona nije spominjala u tekstu o Petroviću koji smo objavili“, kazala je Pećo.

Urednik u nedeljniku Vreme Andrej Ivanji smatra da pokušaji državnog rukovodstva da odbrani Malog, odnosno nereagovanje na afere i potencijalno kršenje zakona, podseća na „teatrar apsurda“.

On je dodao da vlast ima više „zidova“ je brane.

„Tu su mediji koji spektakularno brane (vlast), partijski ešalon koji sinhronizovano brani napade, i tužilaštvo je deo toga…. Ni posle ovog svega se ništa neće desiti. To je naše iskustvo kako funkcioniše naša država. Sve je apsurdno“, zaključio je Ivanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari