Srpska napredna stranka ne beži od izbora ni u jednom trenutku. Mi smo u najboljoj poziciji za izbore, ali se na prvom mestu ne rukovodimo interesima SNS, već sudbine zemlje i građana, i samo u odnosu na to ćemo procenjivati da li treba ići na izbore ili ne i u kom trenutku.

Nadamo se suštinskoj rekonstrukciji Vlade Srbije, ali će ona pre svega zavisiti od koalicionih partnera, koji treba da budu bar upola realni i kritični koliko smo to mi prema radu svojih ministara, ukoliko žele da imamo isti cilj i da eliminišemo slabosti i poboljšamo rezultat. Videćemo da li kod SPS i URS postoji volja za suštinskom rekonstrukcijom Vlade – kaže za Danas Zorana Mihajlović, ministarka energetike i potpredsednica SNS, odgovarajući na pitanje da li je uslov za sprovođenje rekonstrukcije smena po dva ministra iz SPS i URS.

Premijer i lider SPS Ivica Dačić najavljuje da će zameniti bar jednog ministra. Da li je za SNS to prihvatljivo?

– Nismo se bavili brojem Dačićevih ministara. To ćemo uraditi kada SPS izađe sa svojim predlozima. Prema snazi stranaka postoji neka proporcija koja bi se očekivala, ali opet verujem da je na prvom mestu učinak, kao i procena ko će biti najbolji za nove izazove.

U javnosti se spominje i da se uveliko traži novo uhlebljenje za Milutina Mrkonjića?

– To što neko neće biti ministar ne sme da bude znak da ga treba staviti na stub srama, ko god to bio, niti znači da je neznalica. Jednostavno, nije se snašao. Svako treba da radi ono gde može da pruži najviše.

Da li od SPS očekujete da predloži i smenu Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa?

– Ovo je pitanje za predsednika SPS, ali ćemo i mi iz SNS na osnovu odluka SPS i Dačića procenjivati koliko ozbiljno rade na rekonstrukciji Vlade. Interes Srbije i nas iz SNS jeste da Srbijagas bude finansijski i organizaciono konsolidovan, jer samo tako ćemo biti odgovorni i iskreni sa partnerima iz Rusije.

Mlađan Dinkić tvrdi da su svi ministri iz URS dobro radili?

– Ne delim mišljenje lidera URS da su svi ministri iz njegove stranke dobro radili…

O čemu ste šest sati pričali na sednici Predsedništva SNS? Da li je bilo velikih neslaganja i povišenih tonova?

– Pitanje rekonstrukcije za nas iz SNS nije pitanje imena i prezimena već politike naše stranke. Mi u tim promenama želimo najbolje opcije i zato smatramo da je bolje utrošiti više vremena nego napraviti grešku.

Na račun kojih ministara iz SNS je bilo najviše primedaba?

– Razgovarali smo o rezultatima rada svih, odgovorno, onako kako o svojim rezultatima govori i naš predsednik stranke.

Da li je tačno da je najviše primedaba bilo na ministra kulture Bratislava Petkovića?

– Verujem da bi mediji voleli da čuju da smo se mi prepirali, ali nismo. Odgovorni smo i odrasli ljudi, koji su pre svega dobri prijatelji. Obrazovanje i kultura su osnova našeg identiteta i apsolutni prioritet je intenzivniji angažman na tom polju.

Da li je bilo primedaba ili pohvala na vaš rad?

– Primedba koju sam čula tiče se rada javnih preduzeća i mog malog uticaja na njih, što je delom tačno, ali je moje mišljenje da kao ministar i ne treba da imam uticaj, već da imam partnerski donos sa javnim preduzećima u delu definisanja politike Vlade. Što se pohvala tiče, moram da priznam da smo valjda takav narod da uvek više volimo da kritikujemo nego da hvalimo.

Radom kojih direktora javnih preduzeća SNS nije zadovoljan?

– Razgovarali smo o jednom broju direktora koji nisu svesni odgovornosti prema zaposlenima i državi, i koji se nisu snašli. Postoje i oni koji su uglavnom brinuli o ličnim interesima, ali to je pitanje našeg mentaliteta. Moramo da se menjamo.

Vaše i nadležnosti ministra Milana Bačevića se prepliću. Hoće li to u rekonstrukciji biti promenjeno?

– Ne samo da treba da je jedno ministarstvo energetike i rudarstva, već je ozbiljan problem preplitanje nadležnosti u sektoru životne sredine, jer je delom i u jednom i u drugom ministarstvu. Apsurdno je da je upravljanje, na primer, nacionalnim parkovima kod ministra Bačevića, a održavanje kod mene.

Da li je direktor EPS Aleksandar Obradović, kao vaš kadar, prednjačio u zapošljavanju nestručnih ljudi?

– Ni Aleksandar Vučić ni ja kao ministar nemamo „svoje ljude“. Upravo zbog toga, da bih izbegla komentare, sklonila sam se od kadriranja. Stranka ima Kadrovsku komisiju, koja brine o bazi kadrova, a većina ministara misli da treba da se bavi kadrovima jer im to daje osećaj moći. Ja tako ne mislim.

Premijer

Hoće li Vučić zameniti Dačića na mestu premijera?

– O tome nije bilo razgovora. Lično, ja želim da Vučić bude premijer, ne samo zato što je predsednik SNS već zbog njegovog rada i ugleda. Sigurna sam da bi još više mogao da postigne sa pozicije predsednika Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari