NKD: Preletanja uvode ekstremnu desnicu u lokalne vlasti Srbije 1Foto: EPA/Srđan Suki (Arhiva)

Organizovanim preletanjem odbornika i većnika širom Srbije, ekstremno-desničarska stranka „Srpska desnica“ ušla je u lokalne parlamente, čak i lokalne vlasti, bez jednog jedinog glasa na izborima, ocenjuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Smatraju da se postojeći izborni siste, u kome glasači ne znaju zapravo za koga glasaju jer svoj glas poveravaju strankama, pretvorio u sistem trgovine mandatima na lokalnom nivou.

U okviru inicijative „Ko je na vlasti“, CRTA je od 2016. godine do 2019. godine registrovala da je 657 odbornika i odbornica promenilo stranku u 107 gradova i opština, najčešće u pravcu prelaska u vladajuće stranke. Konačna brojka je svakako daleko veća, ali je svakako reč je o značajnom procentu odbornika u Srbiji (ukupno 9.130), koji su praktično oteli glasove date njihovim partijama i listama, i preneli ih drugoj stranci.

Prema procenama NKD-a, oko 250.000 glasova glasača sa prošlih lokalnih izbora oteto je preletanjem i političkom trgovinom partija, suprotno izraženoj volji glasača na izborima.

„NKD-u nije poznato da je pokrenuta bilo kakva istraga u vezi sa mogućom trgovinom uticajem koja je u Srbiji krivično delo“, ističe ova koalicija u saopštenju.

Dodaju da je po statistikama inicijative „Ko je na vlasti“, iz opozicije u vlast je preletelo 28 odsto preletača, a dodatnih 35,3 odsto preletača je prešlo iz jedne u drugu stranku na vlasti, kao što je slučaj i sa kreiranjem nove stranke na vlasti – „Srpske desnice“.

„Poseban problem u slučajevima preletanja u „Srpsku desnicu“ jeste to što vlast očigledno orkestrira stvaranje nove ekstremističke stranke, koja javno promoviše nasilje, mržnju i „tvrdu ruku države“ koja mora biti „oštrija“ prema neistomišljenicima i protivnicima vlasti. Do sada je zabeležen ulazak „Srpske desnice“ u lokalne samouprave najviše na jugu Srbije. Prvi slučaj ulaska ove stranke u lokalnu vlast zabeležen je jula ove godine u Vranju, a poslednji prvih dana novembra u gradskoj opštini Palilula u Nišu. Postoje indicije i da se sistem partijskog zapošljavanja u javnim institucijama koristi za „motivisanje“ ljudi da pređu u „Srpsku desnicu“, kao i mogućnost „direktnijeg kontakta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, mnogo lakše nego kroz SNS strukture““, navodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Jedini izlaz iz ove situacije vide u promeni izbornog sistema u pravcu personalizacije izabranih odbornika i poslanika.

„Aktuelni način biranja predstavnika građana doveden je do apsurda, jer glasačima niko ne garantuje da njihov glas neće u fotelje dovesti ekstremističku opciju, koja ne samo da se kosi sa njihovom voljom, već je i zloupotrebljava. Postavlja se pitanje da li se ovim postupcima krši i član 2 Ustava Srbije koji jasno kaže da „nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana““, navodi NKD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari