Noćna sednica - opoziciona pobeda 1

Nakon noći provedene u skupštinskom holu gde su obrazlagali amandmane na bužet za narednu godinu, jer im to nije omogućeno tokom rasprave, poslanici šest opozicionih poslaničkih klubova najavili su da je to samo početak njihovog otpora i bunta protiv svih vrsta nasilja, kako institucionalnog tako i onog na ulicama koje sprovodi aktuelna vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

Najavljeno je i da će opozicija na svim narednim sednicama demonstrirati ovakav vid jedinstva i da će nastaviti sa različitim vidom opozicionog bunta koji će ogledati u nizu zajedničkih akcija,. Jedna od njih je i jedinstvena podrška današnjem (subota) protestu u Beogradu. Poslanici šest opozicionih poslaničkih klubova složili su se i da izlazak opozicije iz parlamenta u ovom trenutku ne dolazi u obzir.

Sagovornici Danasa tvrde da je do noćnog protesta opozicionih poslanika došlo sasvim spontano, po završetku rasprave u parlamentu koja to nije ni bila, jer je opoziciji zbog velikog broja naprednjačkih amandmana praktično oduzeto pravo da govori.

„To je i razlog zbog čega smo odlučili da o onome što smo hteli da govorimo u plenumu progovorimo u skupštinskom holu“, kaže Tatjana Macura, poslanica Pokreta centra. Napominje da je opozicija pokušala da na gušenje opozicionih prava upozori i tokom sednice, ali da su krajnji rezultat bile opomene izrečene isključivo opozicionim poslanicima. U toku protekle noći kada je održan paralelni parlament opozicije održano je sedam konferencija za novinare, ali iako su sve bile uredno najavljene, nisu sve prenošene na skupštinskom sajtu, jer su mikrofoni bili isključeni.

„Maja Gojković je naterala sve službenike da napuste Dom Narodne skupštine, da ne odgovaraju na pozive opozicionih poslaničkih grupa iako im je to posao da nam omoguće, ako želimo da ceo dan i noć držimo konferencije za medije, jer imamo šta da kažemo građanima“, objašnjava Boško Obradović, lider Dveri. Navodi da je tokom noći obišao prostorije Generalnog sekretarijata Skupštine Srbije, ali da su one bile prazne.

Obradović i pored toga smatra da je opozicija ostvarila malu pobedu nad režimom, da je „vraćeno makar malo časti parlamentu“, ali i da je ovo početak opozicionog otpora u samoj Skupštini.

„To je jedno, a drugo su ulični protesti i građanski bunt protiv ove nakaradne i štetočinske vlasti“, , kazao je Obradović. On je odbacio navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pojedinih medija da se na današnjem protestu u Beogradu mogu očekivati neredi, i upozorio da „ukoliko poleti neka kamenica ili Molotovljev koktel, znajte da je to uradio neki član Srpske napredne stranke kako bi diskreditovao miran protest protiv nasilja“. Istakao je da niko od učesnika skupa neće koristiti nasilne metode, ali da se zna ko je nasilan u ovom društvu i ako se nešto desi da će to uraditi aktivisti SNS-a.

„Videli smo kako je ubijen Oliver Ivanović, da su svi koji drugačije misle postali meta napadača, da je Borko Stefanović udaren šipkom u potiljak. Zato smo se ujedinili i našli ovaj model saradnje“, kazao je Goran Ćirić (DS).

Marko Đurišić (SDS) ocenio je da su poslanici opozicije koji su noć proveli u zgradi parlamenta, pokazali da skupštinska rasprava može izgledati „drugačije nego u poslednje dve i po godine“. Samostalna poslanica Marinika Tepić je dodala da „povlačenja pred nasiljem više nema“. Poslanik Đorđe Vukadinović ocenio je da je opoziciono jedinstvo moguće i korisno, „bez obzira na brojčanu i institucionalnu dominaciju vlasti“.

Noć u parlamentu nisu proveli poslanici LSV Nenada Čanka i LDP Čedomira Jovanovića, kao i DJB Saše Radulovića. Boško Obradović tvrdi da su svi iz opozicije pozvani da učestvuju u protestu, ali u LDP i LSV kažu da njih niko nije zvao.

„Već godinu dana pričamo da je rasprava u parlamentu obesmišljena, a atmosfera katastrofalna. Boško Obradović je jedan od tih koji je učestvovao u obesmišljavanju svega zajedno za svojim navodnim protivnicima iz vlasti, sa kojima deli sličnu kulturu i vaspitanje. Uvek podrška za solidarnost između opozicije kada se radi o borbi za fer, normalne uslove političkog života, slobodu medija i izražavanja stavova. Ali nas u redu ili koloni sa ljubiteljima Ratka Mladića i onima koji su se divili „herojskoj“ borbi Vojislava Šešelja u Hagu nećete videti“, kaže za Danas Đorđo Žujović, funkcioner LDP.

I Olena Papuga, poslanica LSV, koja je tokom ove nedelje učestvovala u nekim vidovima protesta opozicije protiv obesmišljavanja rasprave o zakonima, kaže da LSV niko nije zvao protekle večeri. „Ni na dogovor, ni na protest, zato što to nije protest opozicije već protest opozicionih poslanika iz Saveza za Srbiju. A mi tamo nismo. Tako da je to dokaz“, zaključuje Papuga. Na mreži Tviter, osvanule su i fotografije poslanika u parlamentu tokom noći, na kojima je i Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, koji nije poslanik, i koji je u Skupštinu mogao da uđe kao gost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari