Nova stranka: 16 odsto od svih izgubljenih šuma Srbije u Srednjebanatskom okrugu 1Ilustracija: Nenad Kovačević

Srednjebanatski okrug je od 2001. do 2018. godine izgubio najveći procenat šume u Srbiji i sa čak 16 odsto učestvuje u ukupnom smanjenju šuma u Srbiji, saopštila je danas Nova stranka Zrenjanin.

U saopštenju Nove stranke navodi se da je Srbija za to vreme izgubila čak 48.800 hektara šume, sa izrazitim skokom površina sa kojih je posečena šuma u periodu od 2012. do 2018. godine.

Dodali su da se na poslednjim satelitskim snimcima, od 5. januara, koje prate u sklopu svetskog projekta za očuvanje šuma, Zrenjanin i okolina vide kao „pustinja bez šume“.

„Postavlja se pitanje u čiju korist je učinjeno ovakvo varvarstvo nad šumski fondom, navela je ta stranka koja od Ministarstva za zaštitu životne sredine „zahteva hitne mere za obnovu šumskog resursa novim zasadima“.

Nova stranka zahteva da „Grad Zrenjanin postupi po Deklaraciji o zaštiti životne sredine koju smo predali gradonačelniku kao novogodišnji poklon 31. decembra prošle godine, a u kojoj se navodi i izgradnja zelenih koridora kao jedna od mera za poboljšanje uslova života u Zrenjaninu“.

Kako su obrazložili, „zeleni koridori“ imaju ekološke, ekonomske i socio-zdravstvene funkcije i predstavljaju korist i za pojedinca i za zajednicu.

„Ekološke beneficije zelenih koridora odnose se, pre svega, na poboljšanje kvaliteta vode, s čime Zrenjanin muku muči punih 15 godina, jer vegetacija i tlo prirodno filtriraju zagađivače iz atmosferske vode. Takođe, zeleni koridori štite biodiverzitet čuvajući prirodna linearna staništa, kao što su priobalna staništa reke Begej“, navela je Nova stranka.

„Ako je Adis Abeba u Etiopiji zasadila za jedan dan 350.000 stabala drveća.., naša dužnost je da, zajedno sa svojim komšijama, izvršimo pritisak na zrenjaninsku vlast da… smogne snage i zasadi više od ritualnih nekoliko komada godišnje“, istakla je Nova stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari