Nova stranka: Opozicija podržala predlog CRTE za slobodne i poštene izbore 1Ilustracija Foto: Beta/Milan Obradović

Organizacija CRTA je na večerašnjem sastanku opozicionih stranaka i pokreta predstavila svoj predlog mera za postizanje slobodnih i poštenih izbora, čime je nakon višemesečnih razgovora opozicije započet i praktično proces izrade zajedničkih zahteva u vezi sa izbornim uslovima, navodi se u sapštenju Nove stranke.

Kako se navodi u saopštenju, CRTA je večeras učesnicima ovog sastanka prvi put predstavila svoj predlog mera, a u narednom periodu će ih predstaviti i drugim opozicionim organizacijama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SDS-a, Nove stranke, DSS-a, Inicijative Ne davimo Beograd, Zelene stranke, Udruženja 1 od 5 miliona, Marko Bastać ispred KLIP-a, a ovim sastancima se večeras po prvi put priključio i Lokalni front.

– U skladu sa epidemiološkim merama sastanak je održan online, a učesnici su se usaglasili da sastanak bude zatvoren za medije i isključivo radnog karaktera. Učesnici su razmenili mišljenja i stavove i razmatrali moguća rešenja u vezi sa borbom opozicije na predstojećim predsedničkim i lokalnim izborima, te i eventualnim parlamentarnim izborima, koje je najavio Aleksandar Vučić. Dogovoreno je da predlozi i mere koje je organizacija CRTA predložila budu razmotreni u okviru organizacija kao deo platfrome za potencijalni zajednički nastup onih stranaka koje su zainteresovane za učešće u najavljenim pregovorima o društvenom dijalogu pod pokroviteljstvom Evropskog Parlamenta, rečeno je u saopštenju NS.

Iz Nove stranke naglašavaju da će u dijalogu pod pokroviteljstvom EU  učestvovati pre svega proevropski orijentisane stranke i ovom prilikom pozivamo i druge stranke i pokrete te orijentacije da se svojim predlozima priključe procesu izrade zajedničkih zahteva, kako bismo tom dijalogu  pristupili jedinstveno.

– Podsećamo da su sastanci opozicije na kojima smo razmatrali zahteve za izborne uslove, kao i opštu strategiju opozicionog nastupa, počeli još u septembru i nadamo se da će se ovom procesu priključiti i one stranke koje do sada nisu odgovarale na naše pozive, budući da bi borba za demokratiju trebalo da bude nešto oko čega se okupljamo, a ne razlog novih podela u opoziciji, kažu iz Nove stranke.

Učesnici večerašnjeg sastanka su se složili sa merama koje je predstavila CRTA, a koje se pre svega odnose na sledeće principe:

  • Za poštene izbore neophodna je ravnopravnost učesnika u kampanji
  • Za poštene izbore neophodna je ravnomerna medijska zastupljenost
  • Za slobodne izbore neophodno je da postoji sloboda izbora i jednako biračko pravo
  • Za slobodne izbore neophodno je da izborna prava budu zaštićena
  • Za integritet izbornog procesa ključna je uloga izborne administracije

Tokom dvočasovnog razgovora, dogovoren je nastavak zajedničke borbe za izborne uslove kao i otvoreni poziv ne samo političkim organizacijama koje do sada nisu učestvovale na ovim razgovorima, već i  civilnom sektoru, ekspertima i stručnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari