Nova stranka: Sve snažniji i brutalniji pritisci na slobodu medija 1Foto: R. Balać

Nova stranka ocenila je danas da su pritisci na slobodu medija u Srbiji sve snažniji i brutalniji i najavila da će o tome izvestiti predstavnike Evropskog parlamenta na sastanku krajem iduće nedelje.

Sloboda medija, sloboda izražavanja i vladavina prava sve se snažnije gaze u našoj državi, upozorila je Nova stranka, a kao najnoviji primer navela je lepljenje lažne naslovne stranice nedeljnika NIN U Novom Sadu.

Na toj naslovnoj naslovnoj stranici je naslov „Zvezdanu Jovanoviću svečano uručena NIN-ova nagrada“, uz montiranu fotografiju na kojoj glavni urednik NIN-Milan Ćulibrk uručuje to priznanje bivšem komadantu Jedinice za specijalne operacije Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Nova stranka je pružila podršku nedeljniku NIN i kako se navodi retkim predstavnicima slobodnog novinarstva u Srbiji, poput dnevnog lista Danas, televizije N1 i nekolicine drugih koji se trude da opstanu na zatrovanom medijskom nebu Srbije.

Istovrrmeno, ocenjuje Nova stranka, ti mediji pokušavaju da očuvaju čast svoje profesije i nastave da izveštavaju građane o svemu što ih, umesto ka Evropskoj uniji i evropskom standardu života, vuče nazad, u najmračniju deceniju novije srpske istorije.

Nova stranka ukazuje i na to da se nadležno tužilaštvo po hitnom postupku posveti istraživanju afere „Krušik“, čovek koji je razotkrio mafijašku spregu sedi u kućnom pritvoru, a režim se razračunava sa novinarima lepljenjem lažnih naslovnih strana po ulicama.

Nova stranka stoga pita da li je ovo tek njihov manir plagiranja na delu, pa su svoju stručnost, osim na diplomama i doktoratima, odlučili da pokažu i na naslovnicama nedeljnika.

SZS za Vojvodinu: Istražni organi u najkraćem roku da saopšte ko je lepio lažne naslovne strane NIN-a

Savez za Srbiju (SZS) za Vojvodinu optužio je aktiviste Srpske napredne stranke (SNS) da su po Novom Sadu lepili plakate sa likom Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i izneo zahtev da policija i istražni organi u najkraćem roku saopšte ko je štampao i lepio lažne naslovne strane nedeljnika NIN.

„Ukoliko nadležni državni organi, ipak, budu ćutali o ovom događaju svima će biti jasno da je za ovaj skandal odgovoran onaj koji se, po sopstvenom priznanju, napio od radosti kad je ubijen predsednik Vlade Srbije Zorana Đinđić“, navodi se u saopštenju za javnost.

U saopštenju se ocenjuje da je to „nova provokacija“, kao i „uvreda i otvorena pretnja građanima, nezavisnim medijima i opozicionim političkim organizacijama“.

Dodaje se da su građani „posvedočili“ da su aktivisti SNS sinoć lepili plakate, a da su to javili Savezu za Srbiju.

„Zločinački um koji vodi režimsku fabriku laži smislio je način kako da sliku svog idola i osuđenog ubice istakne svuda po gradu, a da sve tobože izgleda kao parodija na naslovnu stranu prošlog broja nedeljnika NIN, u kojem su objavljeni novi dokazi o poslovima sa preprodajom oružja koje vode vrh državne vlasti, funkcioneri i finansijeri vladajuće stranke“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da činjenica da su se takvi plakati pojavili baš u Novom Sadu predstavlja još jedan dokaz da se režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih pristalica „upravo u Novom Sadu i Vojvodini pojavljuje u svojoj najmalignijoj modifikaciji“.

Navode da su plakati sa likom Zvezdana Jovanovića „simptom stanja u državi“ i društvu u kojem je „sve poluge moći oteo kartel korumpiranih političara, tajkuna, narko bosova i drugih kriminalaca, ratnih zločinaca i profitera“.

„Taj kartel huška svoje pristalice na nezavisne medije, opoziciju i građane, ali i preti svima koji se usude da javno progovore o stvarnom stanju u državi i društvu. Lažna naslovna strana NIN-a i hapšenje Aleksandra Obradovića u Valjevu pokazuju da je režim možda već započeo i neobjavljeni rat protiv svih koji pružaju otpor njegovom svevlašću“, piše u saopštenju.

SZS je dodao da pruža punu podršku redakciji NIN-a u borbi za slobodu govora i izveštavanja „u zarobljenoj državi i društvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari