Nova stranka: Zaustaviti ponižavanje novinara 1

Sramna praksa ponižavanja i vređanja novinara i novinarske profesije u Srbiji nastavljena je i danas izjavom ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je, umesto odgovora, novinarki televizije N1 uputio nipodaštavajuće doskočice, poručuju iz Nove stranke.

 U zemlji u kojoj mediji trpe nezapamćene pritiske i gde su retki oni koji uspevaju da sačuvaju dostojanstvo svog zanimanja i objektivnost izveštavanja, nedopustive su poruke medijskim radnicima poput „niste dobro pazili na času“ ili „vi biste pali na PISA testiranju“, navodi se u saopštenju Nove stranke.

Pogotovo, kažu, kada je reč o i te kako važnoj temi kao što je činjenica da je Srbija na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela nisko 45. mesto.

Umesto preuzimanja odgovornosti, ministar je pribegao maniru izražavanja svojstvenom brojnim njegovim kolegama iz Vlade Srbije, ali iznad svega predsedniku države Aleksandru Vučiću, ističu iz Nove.

Kako ocenjuju, posebno je sramno što odgovori, koji za cilj imaju da ponize nečiju intelektualnu sposobnost, dolaze ni manje ni više nego od nekoga ko obavlja funkciju ministra prosvete.

Nova stranka stoga pruža, kako se navodi, punu podršku novinarima da bez kolebanja nastave sa postavljanjem pitanja i traženjem odgovora, i ističe da je dužnost političara, a pogotovo onih koji obavljaju visoke državne funkcije, da i medijima i građanima pruže adekvatne odgovore i objašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari