Nova zgrada američke ambasade u Beogradu, koja je juče svečano otvorena u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, predstavlja simbol prijateljstva i međusobne privrženosti Srbije i SAD, ocenili su premijer Ivica Dačić, državni podsekretar za administrativna pitanja Patrik Kendi i ambasador Majkl Kirbi.


„U ovim istorijskim danima, kada Srbija dobija datum za početak pregovora sa EU, ova zgrada je simbol američke dugoročne privrženosti Srbiji i svetlije budućnosti“, rekao je Kirbi. On je ukazao da je u istoriji bilo „ne baš srećnih trenutaka“ između Srbije i Amerike, ali i da je odnos dve države sada čvrst i usmeren na prevazilaženje prošlosti. Dačić je kazao da je saradnja sa SAD „jedan od spoljnopolitičkih prioriteta“ zvaničnog Beograda, i ujedno je zahvalio Vašingtonu na podršci evropskoj integraciji Srbije.

Prva diplomatska misija SAD u Srbiji otvorena je još 1882. godine i nalazila se na mestu današnjeg Kluba književnika, u Francuskoj ulici u centru Beograda. Imala je samo jednog diplomatu, koji je bio zadužen za Srbiju, Grčku i Rumuniju.

Novo sedište Ambasade SAD u Srbiji zapravo je kompleks od sedam zgrada, u kojima trenutno radi 350 zaposlenih. Izgradnja po najvišim „zelenim“ standardima koštala je 117 miliona dolara, a trajala je od februara 2010. i bilo je angažovano oko 1.600 radnika iz SAD, Srbije i evropskih zemalja.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i i zvaničnici Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari