Novaković: Lajčakova poseta opipavanje terena 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Treba biti realističan. Poseta Miroslava Lajčaka je više opipavanje terena, rekao bih čak i upoznavanje sa Aljbinom Kurtijem i to je to – ocenjuje za Danas direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković, koji komentariše posetu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Prištini, Beogradu i Podgorici.

– Lajčakova poseta je više utvrđivanje prioriteta, da se ponovo istakne da je u fokusu njegove kancelarije postizanje sporazuma što pre. I to je u redu, on je to postavio kao svoj cilj. Međutim, ako se sagledaju realpolitičke okolnosti, sem nekog opipavanja snaga dve strane i nekog dubljeg upoznavanja, mislim da će jako teško doći do sporazuma, ne u toku ove godine, nego i sledeće. Stvari su vrlo kompleksne – ističe Novaković.

On svoju ocenu obrazlaže rečima da je prvo pitanje za Prištinu formiranje vlade, a zatim izbori za predsednika u parlamentu, koji će zahtevati i političku trgovinu. Novaković objašnjava da ukoliko pobednici parlamentarnih izbora ne uspeju da obezbede 81 glas u prva dva kruga, ili kvorum od 81 poslanika u trećem krugu, predsednik neće biti izabran. Prema njegovim rečima, u tom slučaju će se verovatno ići na nove izbore na Kosovu.

– Tako da se tu stvari neće u suštini srediti sve do negde početka leta. U Srbiji već znamo da nas krajem godine ili početkom sledeće očekuju novi izbori i to na svim nivoima. Tu ne treba očekivati nikakve koncesije ni sa jedne ni sa druge strane. Ono što ja sagledavam je da su te Lajčakove ocene prilično optimistične. On je već izjavio kada je preuzeo kancelariju da će sporazuma biti do marta ove godine. Evo nas u martu ove godine i šta se desilo – podseća Novaković.

On ukazuje da treba imati u vidu svu kompleksnost ovog pitanja i problema. Prema Novakovićevim rečima, mnogo puta smo do sada čuli da su međunarodni predstavnici davali veoma optimistične izjave, pa se na kraju sve svelo na dug i iscrpljujući dijalog koji traje već deset godina u Briselu, sa nekim opipljivim rezultatima, ali daleko od onoga što priželjkuju u EU.

Pitanje vizne liberalizacije

– Za Brisel je jako bitno, da bi njihova inicijativa uspela, da postoji direktna veza sa procesom evropskih integracija i za Beograd i za Prištinu. Neću da me shvatite pogrešno: dakako je jako dobro da Brisel insistira na vladavini prava i na svemu ostalom, ali pitanje je kako bez nekog pomaka unapred u procesu evropskih integracija da motivišete jednu od strana da učini neke ustupke. U ovom momentu, s obzirom na retoriku, to je jako teško. Pogotovo što EU i sam Lajčak nemaju težinu u Prištini pre svega zbog pitanja vizne liberalizacije. Tu je EU u velikoj meri izgubila deo svog kredibiliteta, zato što je Evropska komisija vrlo jasno rekla da su kriterijumi ispunjeni, i zbog blokiranja nekoliko država koje su u Šengenu, Priština do danas nije dobila viznu liberalizaciju, kaže Igor Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari