Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice počeli su juče svakodnevne proteste u organizaciji lokalne samouprave. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić (SNS) izjavio je da građani žele da iskažu neslaganje sa politikom koja se vodi prema Srbima na KiM, a neposredni povod su hapšenje Jovice Miljkovića i „maltretiranje“ Miladina Tanaskovića.

Miljković je uhapšen pre nekoliko dana zbog sumnje da je učestvovao u grupi koja je uništavala imovinu kosovske policije. Protesti će biti organizovani sve dok Miljković ne bude pušten na slobodu, a takvu odluku donelo je opštinsko veće u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Pantić.

Tenzije je dodatno podigla akcija Euleksa, čiji su policajci juče ujutru pretresli kuću porodice Zvonka Veselinovića u selu Doljani u opštini Zvečan. „Predstavnici Euleksa znaju da je Veselinović u pritvoru u centralnoj Srbiji i znali su da ga neće naći. Želeli su da prestraše narod i demonstriraju silu i verujem da će nastaviti sa ovakvim provokacijama, kako bi Srbi prestali da pružaju otpor“, ocenio je Pantić.

Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa KIM, uhapšen je u centralnoj Srbiji decembra 2011, a Kfor ga tereti da je organizovao fizičke sukobe Srba na barikadama s pripadnicima međunarodnih snaga.

Miladin Tanasković, Srbin iz sela Doljani, optužio je policajce Euleksa da su, u potrazi za kućom Veselinovića, greškom upali u njegovu kuću i maltretirali mu porodicu. „Bili smo u krevetima kada su divljački uleteli u našu kuću, odmah su mi stavili lisice na ruke, bacili me na pod i stavili mi nogu na leđa“, rekao je Miladin Tanasković novinarima. Prema njegovim rečima, policajci su mu tek posle pola sata pretresa tražili ličnu kartu i odvezali ga kada su videli ime u dokumentima.

Bez imena

Misija EU na Kosovu saopštila je da je sprovela pretres u selu Doljane „u okviru istrage u vezi s organizovanim kriminalom“. U saopštenju Euleksa se, međutim, ne navodi ime osobe čija je kuća pretresena. Prema nezvaničnim saznanjima, tom prilikom je pronađeno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari