Foto:Radio 021

Odbornik POKS-a Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasparave o podizanju spomenika „Nevinim žrtavama 1944/45“ čemu se prethodno protivila opozicija, kao i deo vladajuće koalicije.

Od odbornika koji su se usprotivili podizanju spomenika je napomenuto i da u predlogu nema ni jedne rečenice koja objašnava potrebu da se on postavi. Neki su predložili da se tačka skine sa dnevnog reda i promeni tako da to bude spomenik za sve nevine nastradale do 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i nemačkom, nego i hebrejskom i romskom, ali to vlast nije uzela u razmatranje.

Kako prenosi Radio 021 pravi haos je nastao kada je izašao odbornik Saša Novaković iz POKS-a koji je stavio kapu sa četničkom kokardom i rekao da je komunizam isto što i fašizam, što je izazvalo pravu pometnju u skupštinskoj sali.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su uzeli reč i naveli da ne mogu da se izadnačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije. Odbornici SPS se nisu oglašavali već se demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja sito su učinili i odbornici DS-a. Iz vladajuće SNS se niko nije oglašavao.

Na kraju odluka o podizanju spomenika je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno.