Novi Sad: SZS protiv izgradnje u Limanskom parku 1Proglas SZS zbog uništavanja parkova

Oštro se protivimo najnovijoj odluci Skupštine grada da se izradi najnoviji detaljni plan regulacije Limanskog parka kojim će se omogućiti izgradnja ugostiteljskog objekta i saobraćajnice u njemu, to je nastavak urbicida koji se sada preneo i na parkove.

Ovo je istaknuto večeras na tribini Saveza za Srbiju „Zaustavimo ekocid – sačuvajmo Limanski park“, koja je održana u tom parku pred stotinak građana.

Univerzitetska profesorka Mirjana Miloradov je ukazala da ekonomija ne može biti važnija od zdravlja i zaštite životne sredine, te da Novi Sad nije ni blizu proseka evropskih gradova u kojima se procenat parkovskih prostora kreće između 30 i 40.

„Zelenilo snižava temperaturu, parkovi i drveće umanjuju buku. Frekvencije parkova su izuzetno važne za čoveka, dovode do smirenja. Borba protiv klimatskih promena vodi se parkovima a ne zgradama, jer je svaka zgrada zagađivač pošto unosi i generiše toksične supstance”, kazala je Mirjana Miloradov.

Dodala je da ni u jednom parku ne smeju da se grade objekti, jer njihova izgradnja podrazumeva izgradnju infrastrukture, otpadne vode.

„Umesto objekta od 300 kvadrata, zasadimo 300 odabranih stabala“, poručila je Mirjana Miloradov.

Novinarka Ivana Stojanović kazala je da se SZS zalaže za princip “direktne demokratije” koji podrazumeva da stanovništvo samo odlučuje o tome šta se gradi u kom delu grada, tako što gradska vlast odluči i predstavi građanima planove, a oni daju poslednju reč na referendumu.

Doktorantkinja na Fakultetu tehničkih nauka Ivana Krtolica je kazala da je današnji skup pokušaj očuvanja dostojanstva Novog Sada.

„Novi Sad je ponižen bezvlašćem i anarhijom, pretvara se u gradilište bez ikakvog plana nečijom samovoljom i nečijim interesima. Ne smemo to dozvoliti, jer ako zaćutimo sami smo krivi“, rekla je Ivana Krtolica.

Skupština grada Novog Sada donela je 17. septembra odluku da se počne sa izradom plana detaljne regulacije Limanskog parka, a raniji plan predvidjao je da se u parku gradi ugostiteljski objekat – poslastičarnica i brojni drugi sadržaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari