„Nuland neće ubrzati formiranje vlade“ 1Foto: MSP Srbije

Razgovor mandatara Aleksandra Vučića i pomoćnice američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Viktorije Nuland, neće ubrzati niti uticati na sastav vlade, kaže za Danas Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Americi.

Iako je mandatar više puta istakao da na formiranje vlade neće, niti mogu, da utiču predstavnici stranih država, mnogi su skloni da poveruju u to da bi upravo mandatarov razgovor sa Nulandovom, mogao uticati na brzinu formiranja i sastav nove vlade kao i na otklon od ruskog uticaja na politiku zemlje. Posle izbora mandatar je bio u Moskvi i čuo mišljenje Kremlja, a sada je čuo šta o budućim poslovima i zadacima Srbije ima da kaže Amerika.

Vučajić navodi da je formiranje vlade već zakasnelo i da se ne može naći valjano objašnjenje za to.

– Sastav buduće vlade i kada će ona biti formirana Ameriku ne interesuje. To je naša stvar i naš premijer. Američke diplomate, pa tako i Nulandova, neće sugerisati sastav i orijentaciju Vlade, jer naprosto oni to ne rade. Njih interesuje samo politika vlade i sigurno su zadovoljni kaad mandatar poručuje da zemlja ide procesom evropskih integracija – objašnjava Vujačić.

Na pitanje šta će se dogoditi i da li će Amerika reagovati ukoliko Srbija za nekoliko meseci ili godinu dana planski zastane na evropskom putu zbog neminovnog zastoja u EU izazavanog bregzitom, on odgovara da će za godinu dana u Sjedinjenim Američkim Državama raditi nova administracija. On dodaje da se u srpskim medijima nepotrebno pridaje velika pažnja poseti jednog pomoćnika državnog sekretara i tako nameće polukolonijalni mentalitet.

– To je rutinska poseta reagionu koja ima za cilj da se sa svim zemljama prođe kroz teme koje su na dnevnom redu, da se vidi šta je urađeno a šta ne i tako zaokruži diplomatka aktivnost jedne administracije – navodi Vujačić.

I zaista Viktorija Nuland je i prethodne dve godine u julu dolazila u Beograd i zemlje regiona. Juče se sastala u Beogradu sa nekoliko srpskih zvaničnika i izjavila da su SAD ponosne što za partnera mogu imati Srbiju.

U nedostatku jasnog odgovora na pitanja zato nema vlade dva i po meseca od izbora, otvara se prostor brojim spekulacijama od toga da mandatar zaista ima puno obaveza, da mnogi opstruišu formiranje vlade zahtevima koji dolaze od prestavnika političkih stranaka zainteresovanih za ministarska mesta i onih koji pokušavaju da nametnu uticaj Moskve i Brisela, do toga da, kako kažu izvori bliski SNS, Vučić razmišlja o kandidaturi za predsednika države.

Spekulacije o predsedničkoj kandidaturi trebalo bi se prihvatiti s rezervom s obzirom na to da je Vučić više puta javno rekao da se neće kandidovati za predsendika. Ipak, kako kažu naši sagovornici, ideja o prijemu građana koji sa mandatarom razgovaraju o svojim problemima, što je uglavnom praksa koju predsednici obavljaju, ukazuje na to da se Vučić, planski ili ne, nameće kao jedini zaštitnik građana, odnosno da niko sem njega ne može da ih zaštiti i reši im probleme. Spekuliše se i da postoji mogućnost da deo vlade čine i oni koji se na dnevnom nivou ne bave politikom, odnosno stručnjaka iz različitih oblasti, sa kojima treba razgovarati i ubediti ih da postanu deo izvršne vlasti. To međutim, kako navode naši sagovornici nije lako imajući u vidu kako su prošli stručnjaci nezaštićeni političkom strankom poput Lazara Krstića ili Srđana Verbića. Izvori Danasa smatraju i da se ne može isključiti mogućnost da sastav vlade bude takav da ne odgovara proklamovanom putu Srbije u EU, s obzirom na to da je neminovno usporavanje administracije u Briselu koja će se u narednim mesecima, pa i godina baviti bregzitom kao prioritetom.

Najnoviji rok za formiranje vlade, s obzirom na to da je verovatno neće biti do 18. ili 19. jula kada se održava međuvladina konferencija na kojoj će  biti otvorena dva poglavlja u pregovorima sa EU, je sredina avgusta kada se sastaje bord direktora MMF, a tehnička vlada nema mandat da Fondu šalje pismo o namerama i memorandum o ekonomskoj politici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari