NVO: Sporan proces predlaganja Marinovića za poverenika 1Foto: Screenshot YouTube/Udruženje sudija prekršajnih sudova RS

Više nevladinih organizacija saopštio je danas da je sporan proces u kojem je Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije predložio Narodnoj skupštini Milana Marinovića za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Potpisnici zajedničkog saopštenja su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri za demokratske promene Srbija, Šer fondacija, Transparentnost Srbija i Fondacija za otvoreno društvo.

Oni navode da izbor između kandidata nije izvršen na osnovu ocene i poređenja njihovih kvalifikacija i prethodnog iskustva u oblastima iz nadležnosti poverenika i planova rada.

Smatraju da su javnosti ostali nepoznati razlozi zašto je kandidat kojeg je Odbor izglasao bolji u odnosu na protivkandidate.

Odabir je izvršen isključivo glasanjem, tako da je glavni kriterijum za odlučivanje bio ko je kandidata predložio, a ne njegova ekspertiza, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kandidati nisu dobili priliku da informišu javnost, kao ni narodne poslanike, osim članova Odbora, o svom stručnom radu koji ih preporučuje za tu funkciju.

Organizacije civilnog društva pozivaju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da u nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja unesu odredbe koje bi garantovale primenu kriterijuma otvorenosti i transparentnosti kod izbora poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari