NVO traži od vlade informacije zašto je izgradnja nacionalnog stadiona izuzeta iz javnih nabavki 1Foto: FSS

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i Tima „Kreni-Promeni“ predali su danas Vladi Srbije zahtev za informacije od javnog značaja kojim se traži dokumentacija na osnovu koje se izgradnja nacionalnog stadiona u Surčinu, čija se cena procenjuje na 250 miliona evra, izuzima iz uobičajene procedure javnih nabavki.

Predsednik UZUZ Savo Manojlović upozorio je da će usled dobijanja statusa projekta od nacionalnog značaja, sve finansije vezane za izgradnju tog objekta biti trošene na način „koji ne garantuje da to neće biti neka vrsta korupcije“.

„Mogućnost da se izbegnu javne nabavke se previše često koristi pa zbog toga tražimo sve elaborate i izveštaje koji su postojećim aktima predvidjeni. Tražimo i objašnjenje koji je to razlog zbog kog izgradnja nacionalnog stadiona ne treba da ide po redovnim procedurama“, kazao je Manojlović agenciji Beta.

Dodao je da za 250 miliona evra, koliko će po najavama zvaničnika koštati izgradnja stadiona, može biti izgradjeno pet kliničkih centara poput onog u Nišu, pet „najsavremenijih“ škola i rekonstruisano pet stadiona na način kako je obnovljen stadion fudbalskog kluba Sloboda u Užicu.

„Prilično je neracionalno da se sada gradi nacionalni stadion. Mnogo je bolje da se dobije pet kliničkih centara sa 7.500 kreveta, pet škola za 5.000 učenika i pet rekonstruisanih stadiona po celoj Srbiji“, kazao je Manojlović.

Podsetio je da je u okviru kampanje Ne stadionu, peticiju protiv izgradnje tog objekta do danas potpisalo oko 14.000 građana.

„Želimo da se bavimo organizovanjem tih ljudi i da elementima gradjanske neposlušnosti, ukoliko taj projekat bude u ovom obimu, učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo izgradnju jer su to pare gradjana Srbije i oni treba da se pitaju“, kazao je Manojlović.

Predstavnici UZUZ postavili su ispred Vlade Srbije fotografiju izgleda budućeg stadiona uz kasicu prasicu u kojoj je više hiljada dinara, dok su u neposrednoj blizini postavili fotografije unutrašnjosti bolnica u Srbiji uz razbijenu kasu iz koje je ispalo nekoliko desetina dinara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “NVO traži od vlade informacije zašto je izgradnja nacionalnog stadiona izuzeta iz javnih nabavki”

  1. Zato sto je stadion najvaznija nekapitalna investicija sa kog je predsednik potekao, sve naucio i regrutuje kadar za buducnost njihove dece.

  2. Možda dokumentacija nije ni potrebna, dovoljno je da „investitor“ stadiona bude firma iz Ujedinjenih arapskih emirata, makar i sa par stotina evra kapitala, jer su firme iz UAE, po medjudržavnom sporazumu sa Srbijom, izuzete od naših propisa koji se odnose na licitacije, a i ponešto šire. Sporazum nije regulisao koje će se zakondavstvo primenjivati, umesto srpskog, verovatno radi što efikasnijeg „poslovanja“ na reč, uštede papira i čuvanja šuma.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.