U sudu čekaju da sporni izveštaj bude preveden na srpski, pa zatim dostavljen Vojnom odeljenju Okružnog tužilaštva na postupanje.
Premda se očekivalo da će veštačenje FBI pomeriti ovaj komplikovan slučaj s mrtve tačke, očigledno da do toga neće doći i da će i tri godine nakon tragedije u kasarni na Topčideru u Beogradu i dalje ostati upitno kako su poginuli vojnici.
Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Dragan Lazarević, koji vodi ovaj slučaj, zatražio je superveštačenje FBI u Vašingtonu kao vid međunarodne pravne pomoći, posle suprotstavljenih nalaza dveju domaćih komisija.
Vojnici Gardijske brigade Dragan Jakovljević (21) iz Bele Reke kod Šapca i njegov vršnjak Dražen Milovanović iz Paraćina stradali su 5. oktobra 2004. u krugu vojnog objekta posebne namene „Karaš“ u kasarni tada Vojske SCG na Topčideru. Zbog različitih informacija o njihovoj pogibiji, Vrhovni savet odbrane je već nedelju dana posle tragedije formirao nezavisnu komisiju, na čijem je čelu bio advokat Božo Prelević. Vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić, koji je odmah počeo istragu, 23. oktobra je saopštio da nema indicija da je u ubistvu gardista učestvovala treća osoba.
Na mestu pogibije gardista 10. novembra organizovana je rekonstrukcija događaja, koju su članovi nezavisne komisije posle pola sata napustili. Predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović je 19. novembra 2004. izjavio da su vojnici nastradali u međusobnom obračunu, a to je 30. novembra ponovilo i Vojno tužilaštvo. Međutim, predsednik nezavisne komisije Božo Prelević je 13. decembra 2004. saopštio da je posle istrage ove komisije utvrđeno da su gardisti ubijeni i da nije bilo međusobnog obračuna.
Istražni sudija Dragan Lazarević je, na zahtev tužilaštva, 27. jula 2005. naredio novo sudsko-balističko i medicinsko veštačenje. Posle toga, 1. septembra 2005. spisi su poslati nemačkom kriminološkom institutu u Vizbadenu, ali je iz te institucije krajem decembra 2005. stigao odgovor da nisu u mogućnosti da za manje od godinu i po obrade slučaj. Sudija Lazarević je zatim, preko ambasade SAD u Beogradu, stupio u kontakt sa FBI i njihovom generalnom laboratorijom u Vašingtonu, koja je ponudila međunarodnu pravnu pomoć.
Lazarević je zahtev upućen FBI za superveštačenje podneo u maju 2005, dokumenti su preuzeti 22. septembra 2006, a analiza je započeta tek ovog leta. Odlaganje početka analize, osim odugovlačenja oko preuzimanja materijala, objašnjavali su u FBI, jeste delimično posledica i činjenice da je čitav dosije u tom slučaju dostavljen na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom i da je bio potreban prevod.